Kaligrafija: Umesto kucanja na tastaturi, Danica Veselinović uči decu veštini pisanja

U Biblioteci Vukovog zavičaja, akademska slikarka i kaligrafkinja Danica Veselinović okupila je danas učenike osnovnih škola, uzrasta do 12 godina, kako bi ih uvela u svet kaligrafije. Ova inspirativna radionica bila je deo projekta pod nazivom „Živo nasleđe 2023“, podržanog od strane Ministarstva kulture. Na ovom neobičnom času, mladi učesnici su imali priliku da zavire u tajne veštine kaligrafskog pisanja i stvore lične graničnike za knjige i čestitke.

Ideja o ovom događaju proizašla je iz susreta direktorke Biblioteke Vukovog zavičaja, Mirjane Pejak i predstavnika Ministarstva kulture, koji su odmah prepoznali vrednost očuvanja kaligrafije kao dela kulturnog nasleđa. Kaligrafija, kao specifična veština našeg kraja, predstavlja nešto što seže duboko u prošlost i ima svoje mesto u sadašnjosti i budućnosti. Ova radionica nije samo pružila praktično iskustvo, već je i otvorila vrata mladim generacijama da otkriju čari kaligrafskog pisanja.

Kroz interaktivno iskustvo, Danica Veselinović je deci približila istorijski značaj kaligrafije, posebno ističući vezu sa velikim reformatorom srpskog jezika, Vukom Karadžićem. Vuk je takođe imao svoje korijene u ovom kraju, u manastiru Tronoša, gde je i sam učio umetnost kaligrafije. Veština koju je on negovao prenosi se kao živo nasleđe i danas, nadahnuvši ove mlade umetnike budućnosti.

Mirjana Pejak, direktorka ustanove, istakla je važnost ove radionice za decu i zajednicu. „Kaligrafija nije samo veština za umetnike, već je i prilika za ljude zaljubljene u umetnost, a možda ne umeju da crtaju ili slikaju. Ovo je prvi prag koji mogu preći, stvarajući umetnička dela sa svakim potezom pera.“ Naglasila je da ova inicijativa ne predstavlja povratak, već oživljavanje kaligrafije i ćirilice kao dela bogate kulturne baštine.

Radionica kaligrafije nije samo edukativna, već i inspirativna za sve učesnike. Danica Veselinović je uspela da prenese svoje znanje i ljubav na nove generacije, otvarajući im vrata ka kreativnom izražavanju i istraživanju bogate srpske kulturne baštine.

Slični članci

KOMENTARI

REKLAMAspot_img

Pratite nas

REKLAMAspot_img

NAJNOVIJE