Kontrola poljoprivrednih domaćinstava u Semberiji -Kazne uzimaju odštetu?

Gradska uprava u Bijeljini saopštila je da je, kao što je to ranije i najavljeno iz Ministarstva poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede, otpočela je akcija sprovođenja inspekcijskog nadzora u svim domaćinstvima u kojima su učinjene eutanazije svinja zbog afričke kuge, kako bi se utvrdilo poštovanje zabrane obnavljanja stočnog fonda.

Kako se ističe, „dosadašnji podaci sa terena govore da su novčane kazne koje se za ovaj prekršaj pišu sve, samo ne simbolične“.

Naime, za posedovanje samo jedne svinje kazna glasi na 500 konvertibilnih maraka, iako je jasno da je životinja nabavljena za ishranu u domaćinstvu, što dovoljno govori o represivnosti ovih mera. Od početka smo pozivali nadzorne organe da uzmu u obzir ozbiljnost svakog pojedinačnog počinjenog prekršaja, ali i činjenicu da su pojedini domaćini čekali i po nekoliko meseci na isplatu odštete, dok neki još uvek čekaju. Ukoliko je smisao obeštećenja Republika našla u tome da će sva ta sredstva vratiti u republičku kasu pisanjem ovakvih kazni, onda je apsurdno bilo obeštećivanje na prvom mestu. Naravno, ovde ne govorimo o onim uzgajivačima koji su nabavili veći broj grla namenjenih prodaji, nego isključivo o onima koji su nabavili životinje za lične, odnosno porodične potrebe – rekao je Sreten Vučković iz gradskog Odeljenja za poljoprivredu.

Bitno je dodaje Vučković napomenuti da se „sprovođenje nadzora radi isključivo po nalogu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Republičkog kriznog centra i Republičkog inspektorata“.

Dakle, Grad nije nalogodavac ovih inspekcijskih nadzora. Takođe, bitno je skrenuti pažnju na činjenicu da se prihod od naplate ovih prekršaja sliva u republičku kasu, a ne u kasu Grada Bijeljina, objašnjava Vučković.

Slični članci

KOMENTARI

REKLAMAspot_img

Pratite nas

REKLAMAspot_img

NAJNOVIJE