LOZNICA ISPRATILA ČUVENOG GIMNAZIJSKOG PROFESORA – ČEDO JADRA I SEMBERIJE

Loznica se, danas, oprostila od legendarnog profesora biologije u nadaleko čuvenoj ovdašnjoj Gimnaziji „Vuk Karadžić“ mr Maksima Pavlovića 82 za koga se nije znalo da li je veći intelektualac ili čovek, sjajan kolega, komšija, srodnik i sugrađanin.

 Ovaj  Semberac, koji je rođen u Međašima, kod Bijeljine, kraj Drine,  ostao je večno vezan za rodni kraj, a Loznica i Jadar su mesta, gde je, sa divnom suprugom Đukom, ostvario sve snove i gde su odgajili dva sina, Nebojšu i Đorđa, a snaja Ivana donela je na svet njihovo mezimče, unuka, malog Maksima.

Nema ko nije znao tog sjajnog čoveka, vrhunski obrazovanog, otmenog, kulturnog, umerenog i odmerenog, prijatnog i vrednog, dragog i omiljenog u gradu na Štiri.Lozničani i Jadrani su ga, s pravom, smatrali ljubomorno svojim, a Semberci su bili i ostali ponosni na njega.

Izveo je generacije i generacije gimnazijalaca, koji su, kao od šale, upisivali fakultete poput biološkog, medicinskog, stomatološkog, farmaceutskog, pedagoškom.Bilo je godina kada su ovdašnji đaci bili ubedljivo prvi na prijemnim ispitima na većini pomenutih fakulteta , na univerzitetima Srbije.Đaci su ga obožavali, a profesor Maksim im je prenosio znanja na samo njemu znan način, koji,jednostavno, uliva saznanja onima kojima se godinama i decenijama obraćao ispred table i katedre u učionicama ovdašnje Gimnazije.Iza sebe je ostavio „armiju“ đaka, danas vrsnih lekara, srednjoškolskih i univerzitetskih profesora, magistara farmacije, inženjera tehnologije….Svi oni oplakuju  dragog profesora, sa njegovim najmilijim.

  -Sve najlepše poneo je i darovao nam iz rodne Semberije i rodnih MEđaša, u naš kraj -kaže Zoran Marković, kum porodice Pavlović. Čovek od časti, znanja i poštenja, pun duhovne lepote i sjajnog šarma, bio je naš kum Maksim.

Omiljenog profesora oplakuju i u rodnim Međašima, gde će, u tamošnjoj Dečjoj ambasadi biti ustnovljena nagrada za biologiju, nauku i čovekoljublje sa njegovim imenom, otkrio nam je osnivač i generalni sekretar te organizacije dr Dušan Tomić.

Slični članci

KOMENTARI

REKLAMAspot_img

Pratite nas

REKLAMAspot_img

NAJNOVIJE