Majevica UKLANJA MINE: U ugljevičkom i loparskom kraju akcija deminiranja

U ugljevičkom i loparskom kraju, trenutno je u toku deminiranje kao deo projekta „Majevica bez mina“. Očekuje se da Ugljevik u ovoj, a Lopare u godini koja dolazi, budu proglašeni opštinama bez minskog rizika. To potvrđuje Goran Ždrale iz Centra za uklanjanje mina, a Regionalne kancelarije Pale i opštine Teočak i Sapna u FBiH, koje su u neposrednom susedstvu, sprovode taj posao, uz finansijsku podršku vlade Nemačke. Deminiranje u loparskom kraju počelo je prošle godine, a povereno je deminerskoj organizaciji Norveška narodna pomoć, dok je u Ugljeviku deminerska organizacija „Mag“ započela svoj rad u maju ove godine.

Ždrale kaže da su aktivni na devet lokacija u Ugljeviku, gde je pronađeno dvadesetak mina i isto toliko drugih minskih eksplozivnih sredstava, što je i očekivano jer je nakon rata na ovom području sprovedeno vojno uklanjanje mina.

Kada je reč o Loparama, situacija je dosta složenija i specifičnija, definisana su četiri velika projekta, a aktivnosti se trenutno izvode samo na jednom od njih koji obuhvata područje Majevice. Do sada je pronađeno 160 minskih eksplozivnih sredstava svih vrsta, uključujući protivpešadijske i protivtenkovske mine – navodi Ždrale.

POSEBNU zahvalnost upućujemo Misiji OEBS-a u BiH, kao i Ambasadi Nemačke koji su prepoznali značaj ovog projekta i obezbedili sredstva od oko devet miliona evra da se projekat uspešno realizuje, kaže načelnik Lopara Rado Savić.

Naredne godine će da rade na tri velika i odgovorna posla – Brusnica, Piperi i Lopare tri i nadaju se da će taj veliki posao da urade i valjano i na vreme, kako bi Lopare u 2025. godinu ušle kao opština bez rizika od mina.

Važnu podršku deminerima daju iz ŠG „Majevica“ Lopare, koje je pomagalo da se što hitnije sanira pristup lokacijama

Slični članci

KOMENTARI

REKLAMAspot_img

Pratite nas

REKLAMAspot_img

NAJNOVIJE