Manastir Soko kod Ljubovije: pomen vladiki Lavrentiju i blagoslov za radova

Episkop šabački Jerotej danas je služio mali pomen upokojenom vladiki Lavrentiju na njegovom večnom počivalištu u Manastiru Soko, kod Ljubovije. Manastir je posvećen svetom vladiki Nikolaju Velimiroviću, a vladika Jerotej je dao blagoslov za radove koji su u toku, pre svega zamenu celog krova i postavljanje nove šindre na manastirskoj crkvi, koja je podignuta pre tridesetak godina.

Istovremeno, episkop Jerotej je pružio očinske savete, pouke i sugestije o tome kako najbolje obaviti ove radove. On je istakao veliki značaj ove svetinje, koja se nalazi ispod drevnog Sokol grada, koji je bio poslednje uporište Osmanlija u Srbiji. Takođe, episkop Jerotej je podelio velike planove za budućnost ovog manastira.

„Velika je stvar što episkop Jerotej, pored ostalog, pokazuje, u pravom smislu, ljubav, brigu i divne želje za ovom svetinjom na granici sa bratskom nam Republikom Srpskom. Čini mi se da nema boljeg mesta za manastir. Sve je živopisno, netaknuto, sve deluje sveto, pa je ovo veće parče neba na zemlji, kako je davno opisao naš sveti Ava Ćelijski (dr Justin Popović). Hvala našem episkopu Jeroteju što vodi brigu o svim našim svetinjama u Eparhiji, od Mačve i Posavotamnave do Jadra, Rađevine, Podrinja i naše slave Azbukovice,“ rekao je diplomirani pravnik Brano Petrović, veliki poštovalac svetinje.

Radove izvode majstori iz Berana, a episkop Jerotej je poverio njihov nadzor arhimandritu Nifontu, koji je takođe odgovoran za upravljanje Manastirom Bogoštice.

Slični članci

KOMENTARI

REKLAMAspot_img

Pratite nas

REKLAMAspot_img

NAJNOVIJE