Matica Srpska Prešla Drinu – Saradnja sa Ugljevičanima

Opština Ugljevik, iako mala po površini, već dugo vremena predstavlja značajan kulturni centar Srba. Njihova predanost očuvanju srpskog jezika, azbuke i celokupnog kulturnog nasleđa stavlja ih ispred mnogih većih sredina. Nedavno je ozvaničena važna saradnja između Matice Srpske i opštine Ugljevik, što će dodatno ojačati njihovu kulturnu i duhovnu baštinu.

U okviru svečanog čina, potpisan je protokol o saradnji između Matice Srpske i opštine Ugljevik. Ugovor je u ime opštine potpisao načelnik Vasilije Perić, dok je u ime Matice Srpske to učinio potpredsednik, profesor dr Jovan Delić. Profesor Delić, koji je jedan od najboljih besednika na Vukovom saboru u Tršiću, naglasio je da je ova saradnja izuzetno važna za opštinu Ugljevik.

Matica Srpska, kao najstarija institucija iz oblasti kulture, književnosti i nauke, postala je ozbiljan član i saradnik ove opštine. Ova saradnja potpisana je tokom proslave zaštitnice opštine, Svetu Petku Paraskevu.

Profesor Delić ističe da je Matica Srpska poslednjih godina uložila napore da poveže gradove kako u Srbiji, tako i izvan nje, kako bi probudila naučne potencijale u tim mestima. Ova saradnja će, sa druge strane, pomoći Matici da finansijski podrži svoje aktivnosti na terenu, koje se tiču duhovnih vrednosti, kao što su jezik, književnost i istorija.

Načelnik Ugljevika, Vasilije Perić, izrazio je svoje zadovoljstvo zbog saradnje sa najstarijom institucijom u oblasti kulture, književnosti i nauke. On ističe da je Matica Srpska uspela da duhovno objedini sav srpski narod gde god Srbi žive, bilo da je to u rasejanju ili u matičnoj zemlji.

Episkop zvorničko-tuzlanski Fotije često ističe da je Ugljevik postao duhovni centar, a ove reči obavezuju zajednicu da čuva svoju kulturu, pismo, tradiciju i pravoslavnu veru. Saradnja sa Matičnom Srpskom će im omogućiti da još bolje uspevaju u tome.

Akademik profesor dr Mirko Kerkez, predsednik Naučnog veća Srpske kraljevske akademije naučnika i umetnika, ističe važnost ovog događaja. On smatra da su ljudi iz Matice Srpske mudro prepoznali Ugljevik kao značajan kulturni i duhovni centar za srpski narod.

Ova saradnja između Matice Srpske i opštine Ugljevik predstavlja korak ka očuvanju i unapređenju srpske kulture, književnosti i nauke, čime se jača srpski identitet i duhovna baština.

Slični članci

KOMENTARI

REKLAMAspot_img

Pratite nas

REKLAMAspot_img

NAJNOVIJE