Medalja Milunka Savić za akademika Dragoljuba Draga Mirkovića – delima ljubav ispisuje

Povodom Pantelinadana, Srpska kraljevska akademija je odlikovala likovnog umetnika i pisca Draga Mirkovića, poreklom iz Macavara u Banjanima, Staroj Hercegovini, Medaljom „Milunka Savić“ za njegova izuzetna stvaralačka dela, humanizam, rodoljublje i čovekoljublje.

Iako su Drago i njegova supruga Rosa, rodom iz Krupnja, na početku rata, mogli da odu u Srbiju i Crnu Goru, čija su državljanstva imali, odlučili su ostati na levoj obali Drine. Osetili su da su potrebni svojim kolegama prosvetnim radnicima, bivšim đacima, komšijama, prijateljima i rodbini.

Od prvog dana rata, na tlu nekadašnje BiH, pomagali su onima kojima je bilo najteže u Republici Srpskoj, posebno onima koji su stizali iz Republike Srpske Krajine nakon zloglasnih vojnih akcija. Delili su sa nevoljnicima godinama sve što su imali, a svoj privatni posao stavili su u drugi plan, sve za dobrobit zajednice.

Posle rata, Drago Mirković je uradio više od 600 nadgrobnih spomenika za borce minulog rata, iz porodica koje nisu imale mogućnosti to da učine, od Trebinja do Novog Grada. Takođe, uradio je spomenike ruskoj heroini Darji Aleksandrovnoj, bolničarki koja je poginula zbrinjavajući srpske junake na Gučevu 1914. godine.

Mirković je takođe uradio spomen znamenje Isidori Sekulić, čuvenoj književnici, prvoj ženi akademiku u Srbiji. Autor je sjajnog dela o čuvenom srpskom akademiku i intelektualcu Milošu Milojeviću. Takođe, napisao je dela o Banjanima i monografije o porodici Mirković.

Akademik profesor dr Veljko Đukić, zamenik predsednika Srpske Kraljevske Akademije, istakao je ponos na dela akademika Mirkovića i dodao da je ovo priznanje koje je dugo zaslužio.

Dr Mirković je svojim stvaralaštvom i humanim delima ostavio neizbrisiv trag u kulturi i društvu, a Medalja „Milunka Savić“ je priznanje za njegovu nesebičnu posvećenost i doprinos zajednici.

Slični članci

KOMENTARI

REKLAMAspot_img

Pratite nas

REKLAMAspot_img

NAJNOVIJE