Neobična sahrana na seoskom groblju u Zajači, meštani u čudu

Na seoskom groblju u Zajači, kod Loznice, meštani su sahranili srodnika na stazi kojom se stiže na grobove sa svih strana. Sahranjivanje na takav način i na tom mestu niko u selu, ali i okolini, ne pamti. Lozničanin Aleksandar I. koji je posetio grobove srodnika koji ovde počivaju, kaže da nikada i nigde nije bio u neprilici da preskače grobove da bi došao da zapali sveće pokojnicima.

„Omogućavanje prilaska grobovima deo je naše tradicije i kulture prema mrtvima, pa je reč o, u najmanju ruku, neprimerenom činu“, kaže naš sagovornik.

Većina grobalja u lozničkom kraju nije pod odgovarajućom kontrolom ni lokalne ni mesne vlasti. Na skoro svim seoskim parcelama grobna mesta su besplatna. Na regulisanje pitanja seoskih grobalja, ali i poštovanje zabrane sahranjivanja po dvorištima i njivama, godinama je neumorno i sa činjenicama ukazivao Miladin Dragićević Lapa, jedan od najagilnijih i najboljih odbornika lokalnog parlamenta, koji se, u međuvremenu, upokojio.

Nekoliko odbornika u Skupštini grada tvrdi da će uskoro biti doneta „Lapina pravila“, kako bi se stalo na put bezumlju na svetim mestima, što su nesporno groblja.

Slični članci

KOMENTARI

REKLAMAspot_img

Pratite nas

REKLAMAspot_img

NAJNOVIJE