Obeležena 31. godišnjica od pogibije pukovnika Milana Jovića: ZA SRPSKU I ROD ŽIVOT DAO

U Donjoj Trnovi kod Ugljevika danas je služen pomen heroju odbrambeno-otadžbinskog rata pukovniku Vojske Republike Srpske (VRS) Milanu Joviću koji je poginuo pre 31 godinu braneći srpski narod.

Porodica, saborci, prijatelji i poštovaoci lika i dela ovog srpskog junaka okupili su se na groblju „Gaj“ gde je sahranjen pukovnik Jović, položili vence i odali počast.

Prethodno su na spomen-obeležje ispred Doma kulture u Donjoj Trnovi položeni cvetni aranžmani i venci za 18 poginulih boraca i šest civilnih žrtava rata sa ovog područja.

Predsednik opštinske Boračke organizacije Jovan Marinković rekao je da je pukovnik Jović početkom rata na ovim prostorima vratio se u rodnu Donju Trnovu i stavio se na raspolaganje Vojsci Republike Srpske te odmah postavljen za komandanta Prve majevičke brigade.

„Činimo sve da se ovaj dan nikada ne zaboravi, jer je pukovnik Jović zadužio sve nas, njegove vojnike, i čitav srpski rod. Kada je došao na čelo Prve majevičke brigade posetio je sve linije, sve vojnike, i već u oktobru mesecu 1992. godine biva po treći put ranjen“, rekao je Jovan Marinković.

Načelnik Ugljevika Vasilije Perić zajedno sa predsednikom Skupštine opštine Ugljevik Zoranom Lazićem prisustvovao je godišnjici pogibije pukovnika Milana Jovića.

Perić je istakao da je pukovnik Jović jedno od najboljih čeda koje je izrodio ovaj kraj i celokupan srpski rod.

„Za Milana Jovića je odbrana otadžbine i roda bila svetinja, a svetinja su mu bili i njegovi borci i celokupan srpski narod. On je uvek komandovao ‘za mnom’, tako je živeo i radio a na kraju je žrtvovao i ono što je najvrednije, svoj život, za slobodu i za našu Republiku Srpsku“, rekao je Perić.

Njegov saborac, Milan Marković, koji je bio zajedno sa pukovnikom Jovićem na dan njegove pogibije, rekao je da je izvlačeći njegovo telo i sam ranjen.

„Pukovnik Jović je istinski junak srpskog naroda. Naš Milan nikada ne sme biti zaboravljen“, rekao je Marković.

Pukovnik Milan Jović rođen je 1951. godine u Donjoj Trnovi u kojoj je završio Osnovnu školu a učiteljsku školu završio je u Bijeljini nakon koje upisuje Vojnu akademiju. Službovao je u više gradova bivše Jugoslavije i to u Zagrebu, Varaždinu i Mariboru.

Tog kobnog 9. februara 1993. godine u muslimanskom mestu Bilalići pukovnik Milan Jović poginuo je predvodeći svoje borce nadomak muslimanskog uporišta Teočak.

U Ugljeviku je na gradskom trgu 22. decembra 2018. godine otkrivena spomen-statua Milana Jovića, rad vajara Miloša Komada.

Iza pukovnika Jovića ostala je supruga Slavka i sinovi Dejan i Darko.

Povodom Vidovdana, krsne slave Vojske Republike Srpske, 28. juna 1993. godine posthumno je odlikovan Ordenom Nemanjića.

U njegovu slavu opština Ugljevik zajedno sa lokalnom Boračkom organizacijom jednom godišnje organizuje manifestaciju „Jovićevi dani“.

Slični članci

KOMENTARI

REKLAMAspot_img

Pratite nas

REKLAMAspot_img

NAJNOVIJE