Održana pokazna vežba „Rescue 24 – Bratunac“ povodom Međunarodnog Dana civilne zaštite

Povodom 1. marta, Međunarodnog Dana civilne zaštite, danas je u Bratuncu održana pokazna vežba „Rescue 24 – Bratunac“ u organizaciji Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske. Ova vežba predstavlja kompleksnu aktivnost u organizaciji RUCZ-a Republike Srpske, kojom su obuhvaćeni skoro svi opšti i specijalizovani timovi uprave koji su na raspolaganju u slučaju vanredne situacije ili druge elementarne nepogode.

Bratunčani su mogli da vide specijalizovane timove civilne zaštite za akcije spasavanja na vodi i pod vodom, zatim tim za pretragu i spasavanje u ruševinama i nepristupačnim terenima, helikopterski servis Republike Srpske koji će uskoro postati i zvanično specijalizovana vazduhoplovna jedinica civilne zaštite za evakuacije, gašenje požara i medicinsko zbrinjavanje.

Učestvovao je i specijalni RHB tim za upravljanje rizičnim situacijama nastalim usled hemijskih ili bioloških akcidenata, zatim vatrogasno-spasilačke jedinice, medicinski timovi hitne pomoći, volonteri Crvenog krsta, pripadnici MUP-a i drugi učesnici. Oko 40 učesnika na dve lokacije, i to na platou malih sportova kod SŠC-a, gde je ujedno i centralni deo vežbe, i na obali reke Drine na Rajskoj plaži, prikazalo je svoja znanja, umeće, veštine ali i hrabrost. Svi gosti i posetioci na centralnom poligonu vežbe kod SŠC-a imali su priliku da na velikom LED ekranu uživo prate dešavanja, sve tačke pokazne vežbe koje su se odvijale na drugim lokalitetima, a sam program vežbe bio je atraktivan za sve prisutne. Po završetku vežbe usledila je smotra učesnika vežbe, a nakon čega je u prostorijama Skupštine opštine Bratunac održana svečana akademija.

O značaju Civilne zaštite govorio je dr Lazar Prodanović, načelnik opštine Bratunac, koji je primio, za ovu lokalnu zajednicu, najviše priznanje Republičke Civilne zaštite RS.

Slični članci

KOMENTARI

REKLAMAspot_img

Pratite nas

REKLAMAspot_img

NAJNOVIJE