Oživljavanje tradicije: Svetosavski bal u Kur-salonu

Povratak tradicije Svetosavskog bala u Banju Koviljaču oživeo je duh prošlih vremena i doneo posebnu notu glamura u Podrinje. U atmosferi čuvenog  Kur-salona, spojila se  elegancija, tradicija i ljubav prema srpskoj kulturi.

Svetkovina je počela osvećenjem žita i rezanjem slavskog kolača, uz pozdravnu reč primarijusa dr Aleksandra Jokića, direktora Specijalne bolnice za rehabilitaciju „Banja Koviljača“, ustanove koja rukovodi ovim impozantnim zdanjem.

Većina posetilaca je stigla u svečanim odelima i toaletama, stvarajući veselu, zabavnu i zanimljivu atmosferu koja je odisala duhom tradicije. Članovi Kluba ljubitelja istorijskog plesa iz Beograda, crkveni hor „Sabor Srpskih Svetitelja“, veterani KUD „Karadžić“ i orkestar Vožd upotpunili su veče svojom izvanrednom muzikom, pesmom i igrom.

Važno je istaći da je Svetosavski bal ponovo zaživeo u banjskoj dvorani, pre tri decenije, zahvaljujući trudu diplomiranog turizmologa Dušana Jakšića, tadašnjeg direktora HTP „Banja Koviljača“. Balovi su bili ukinuti posle Drugog svetskog rata, kada je nova vlast Kur-salon koristila ovu salu kao magacin za mineralna đubriva šabačke „Zorke“.

Slični članci

KOMENTARI

REKLAMAspot_img

Pratite nas

REKLAMAspot_img

NAJNOVIJE