Patrijarh Porfirije u Bratuncu liturgija i pomen srpskim žrtvama iz Podrinja i Birča

Patrijarh srpski Porfirije stigao jeu Bratunac gde je služi svetu arhijerejsku liturgiju i pomen Srbima postradalim pre 32 godine u Birču i Srednjem Podrinju. Na liturgiji je i Miloš Vučević, predsednik Vlade Srbije sa ministrima iz Vlade Srbije, kao i Milorad Dodik, predsednik RS i drugi najviši funkcioneri kao i reke naroda sa obe obale Drine. Patrijarha je dočekao mitropolit Hrizostom kao domaćin.

Blječevo, Gniona, Osmače, Potočari, Karno, Vijogor, Osredak, Čumavičje, Zalazje, Ratkovići, Brežani, Zagoni, Krnjiči, Sase, Zalazje, Magašiće, Ježeštica, Podravanje, Fakovići, Boljevići, Bjelovac, Sikirić, Kravica, Metaljka, Rupovo brdo, Bracan, Vandžići, Donja i Gornja Kamenica, Glođansko brdo, Kozjak, Maskalića potok, Široki put i Trešnjica samo su deo liste stratišta na području Srednjeg Podrinja i Birča na kojima su pre više od tri decenije na najsvirepiji način pobijene hiljade nedužnih pravoslavnih Srba.

 Sećajući se mučenika nevino postradalih na pragovima svojih kuća, blagočestivi  narod iz svih srpskih krajeva tradicionalno se okuplja na crkveno-narodnom saboru pod nazivom Da se ne zaboravi ispred bratunačkog hrama Uspenja Presvete Bogorodice -saopšteno je iz SPC.

Područje Srednjeg Podrinja i Birča ravno je najvećim stratištima srpskog naroda, koji je ovde ponovio zavet Svetog kneza Lazara da je zemaljsko za malena carstvo, a nebesko uvek i doveka  – reči su patrijarha Porfirija koje je najbolje opisuju podvig i stradanje bratunačkih Srba. O razmerama stradanja, o planovima i sprovođenju genocida i etničkog čišćenja pravoslavnog življa u opštinama regije Birač, o najsvirepijim zločinima za koje još niko nije odgovarao pred sudovima zemaljskim.

V. Mitrić

Slični članci

KOMENTARI

REKLAMAspot_img

Pratite nas

REKLAMAspot_img

NAJNOVIJE