Povodom Prvog maja i Vaskrsa – Nagrada “ Dr Draga Ljočić“ šabačkom i srpskom lekaru dr Milanu Grujiću

Velika blagodet za pacijente, ne samo šabačke bolnice, jeste što imaju na raspolaganju za pomoć dr Milana Grujića, prvog i jedinog subspecijaliste endokrine medicine u čitavom Mačvanskom okrugu koji ima šest opština i dva grada.Ranijih godina ljudi ovog kraja, za operaciju štitaste žlezde, morali su da traže po beogradskim klinikama, što, često, nije ni lako ni jednostavno. Sreća je, što je reč o „vrsnom stručnjaku, koji je i plemenit čovek, koji zna šta je ljudska muka, pa i strah za život, i što je neumoran u radu“.

Ovo stoji u obrazloženju Odbora za dodelu nagrade „Dr Draga Ljočić“, koji dodeljuje samo Srpska kraljevska akademija naučnika i umetnika, u znak sećanja na prvu srpsku lekarku, prvu Srpkinju sa fakultetskom diplomom i jednom od prvih pet takvih u Evropi, koju je krasilo rodoljublje, humanizam, veliko lekarsko znanje i umeće, zadužbinarstvo i čovekoljubl

 Predsednik SKANU akademik Dragan Damjanović ističe da se samo, u ovom slučaju, slušao glas pacijenata, „koje dr Grujić oduševio i kao lekar i kao sjajan i drag čovek“.

-I neka zaslužno nosi i neka se ponosi ovim uzdarjem, koje je zaslužio na najbolji i najhumaniji način, služeći ljudima -kaže akademik dr Zlatko Maksimović, član Odbora za nagradu, koja je ustanovljena početkom prošle godine.

 -Koliko  su  važni ovakci stručnjaci svedoči i činjenica da, danas, svaki deseti čovek ima papilarni čvor na štitastoj žlezdi, dok se kod njih, čak 60 odsto, prilikom ultrazvučnog pregleda otkrije neka od takozvanih promena -kaže akademik Maksimović. – Žene su češće na meti te bolesti.

Zahvaljujući dr Grujiću, u šabačkoj bolnici je već četiri godine ova operacija postala rutinska. Ovaj ugledni lekar, koji je subspecijalizirao na Klinici za endokrinu hirurgiju u glavnom gradu.

„Hirurgija štitaste žlezde je specifična i zahteva specifičnu hiruršku veštinu, zbog toga što se radi regija koja je mala, a u kojoj se nalaze brojne važne strukture. Nalazi se na prednjoj strani vrata, iza su traheja i jednjak, a sa strane vaskularne strukture koje vaskularizuju mozak. Nije potrebna posebna oprema, mada se uvek trudimo da imamo što bolju i savremeniju. Postoje instrumenti za minimalno invazivnu hirurgiju koji malo ubrzavaju operaciju. Najbitnija je obučenost hirurga i hirurška tehnika“, priča laureat dr Milan Grujić.

Dr Grujić ima bogato iskustvo kada je reč o toj patologiji, što ga ubraja među najveće stručnjake ne samo u Srbiji. Ukazuje da su „najčešći razlog za operaciju Grejvs-Bazedovljeva bolest“. Radi se, takođe, o autoimunoj bolesti, a hirurški zahvat je neophodan kada se iscrpe sve terapijske mere, kaže dr Grujić. Bolest karakteriše otekao vrat i protruzija očnih jabučica. Kada se ukloni cela žlezda, neophodna je doživotna terapija levo-tiroksinom. Pije se jedna tableta, najčešće ujutru i ne predstavlja veliki diskomfort u životu pacijenta. Hašimoto tireoiditis se najčešće dijagnostifikuje kada se uradi nalaz TSH hormona. Povećane vrednosti ukazuju na postojanje ovog problema.

Subspecijalizacija endokrine hirurgije je mlada medicinska disciplina, nastala 2014. godine. Sada se samo u još nekoliko gradova, van Beograda, obavljaju ovakve operacije. „Moja je želja da se još neko od mladih hirurga uključi i da se ova vrsta hirurgije u Šapcu dalje razvija“, poručuje dr Grujić.

Slični članci

KOMENTARI

REKLAMAspot_img

Pratite nas

REKLAMAspot_img

NAJNOVIJE