Radakoviću Lazina nagrada

Uvaženi pisac Dušan Radaković, iz Zrenjanina, ponosno je primio prestižnu nagradu „Laza K. Lazarević“ za najbolju neobjavljenu savremenu pripovetku na srpskom jeziku. Ovo važno kulturno priznanje dodeljeno je Radakoviću u svečanoj atmosferi Kulturnog centra u Šapcu, gde je okupila brojne ljubitelje književnosti.

Nagrada, koja nosi ime značajnog srpskog pisca Laze K. Lazarevića, već 31. put se dodeljuje u gradu na Savi. Ovogodišnji laureat, Dušan Radaković, zaslužio je ovo priznanje za svoju izvanrednu priču pod nazivom „Skok“. Priča je poslužila kao inspiracija reditelju Dušanu Popoviću, koji je stvorio kratki narativni film na osnovu istih motiva.

Odluka o dodeli nagrade doneta je jednoglasno od strane stručnog žirija, čiji su članovi profesor dr Vladislava Gordić Petković, profesor dr Kalina Maleska i mr Katarina Janković Popović. U obrazloženju za ovu prestižnu nagradu istaknuto je da je priča „Skok“ Dušana Radakovića izdvojila se ubedljivom pripovednom perspektivom, efektnom i napetom naracijom, kao i tematsko-značenjskom inventivnošću. Ova priča, napisana u ispovednom tonu, istražuje egzistencijalnu krizu i traumu koja se rešava suočavanjem sa padom, čime se istovremeno dotiče arhetipskih i aktuelnih tema.

Ovaj značajan događaj organizovan je u okviru projekta šabačkog Kulturnog centra „Lazina kuća za pisce“, koji podržava Ministarstvo kulture Republike Srbije i Gete institut. Na konkursu je pristiglo više od 60 radova, što svedoči o bogatstvu talenta i kreativnosti u savremenoj srpskoj književnosti.

Dušan Radaković je svojim književnim dostignućem ponosno obogatio srpsku književnu scenu, a njegova priča „Skok“ ostavlja dubok utisak na čitaoce i istražuje duboke ljudske emocije. Njegova autentičnost i veština pisanja zaslužno su ga vinuli među laureate „Lazine nagrade“. Ovaj trenutak je ne samo njegov, već i ponos cele srpske književne zajednice.

Nagradu „Laza K. Lazarević“ prepoznaje se kao važno kulturno dostignuće, a Dušan Radaković je dostojno ispunio očekivanja i postao deo velikih imena u srpskoj književnosti.

Slični članci

KOMENTARI

REKLAMAspot_img

Pratite nas

REKLAMAspot_img

NAJNOVIJE