Sećanje na heroje naroda

Povodom 79. godišnjice od kada je 16. Vojvođanska partizanska brigada oslobodila Loznicu u Drugom svetskom ratu, danas je odata pošta na Partizanskom groblju.

Vence su položili predstavnici Vojske Srbije, državni sekretar iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Grada Loznice, Ruske ambasade, Centra za kulturu ,,Vuk Karadžić“ kao i predstavnici udruženja građana koji neguju tradiciju oslobodilačkih ratova.

U ime grada domaćina pozdravnu reč je imao pomoćnik gradonačelnika Ljubinko Đokić, koji je rekao da slaveći 79 godina u slobodi ne zaboravljamo bitke koje su naši preci vodili od Prvog srpskog ustanka, 1804. godine do danas.

– Boj na Čokešini je ostao simbol hrabrosti i stradanja gde pobednici nažalost nisu videli pobedu jer su svi u nju položili živote. Ne smemo zaboraviti ni 1810. godinu – Boj na Loznici kada se iscrtavala zapadna granica Srbije, ni 1914. kada su srpski oficiri, vojnici i seljaci pobedili na Ceru… Te iste godine na Gučevu, na strašnoj koti smrti u bici koja je trajala 55 dana, živote su dali naši vojnici da zaustave prodor Austrougara ka Valjevu. Nismo zaboravili ni 31. avgust kada je oficir Veselin Misita sa grupom ustanika privremeno oslobodio Loznicu… Ne smemo zaboraviti ni krvavi oktobar u Dragincu 1941. godine i naravno, 23. septembar 1944. godine, kada je 16. Vojvođanska brigada oslobodila Loznicu. I kao što su svih tih godina znali šta je najbolje za Loznicu, danas se borimo za iscrtavanje što više putne, komunalne i svake druge infrastrukture. Zajedno sa našom državom obnavljamo i rekonstruišemo škole, bolnice, dečje vrtiće, sportske objekte i svu onu infrastruktiru koja će popraviti kvalitet života u našem gradu. Borimo se za naša buduća pokolenja, ali nikad, nikad ne zaboravljamo naše pretke, jer narod koji zaboravlja svoje pretke ne misli dobro svojim potomcima, rekao je pomoćnik gradonačelnika Loznice.

Državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Lav Grigorije Pajkić je podsetio da država Srbija ,,vodi rat protiv zaborava“. Predsednik Aleksandar Vučić i ministar Nikola Selaković postavili su kao prioritet negovanje kulture sećanja u borbi za očuvanje naše tradicije i sećanje na sve heroje koji su dali živote u borbi za slobodu protiv mnogobrojnih okupatora sa kojima se naša država kroz svoju slavnu istoriju susretala.

– Sećamo se svih heroja i nastavićemo da slavimo sve naše junake na Košarama i obeležavamo sve značajne datume i užasne dane iz vremena NATO agresije. Jer, mi imamo izuzetno veliku i slavnu istoriju i treba da pamtimo svakog našeg junaka koji je dao život za slobodu, rekao je državni sekretar Pajkić..

Slični članci

KOMENTARI

REKLAMAspot_img

Pratite nas

REKLAMAspot_img

NAJNOVIJE