Završen 90. Vukov sabor u Tršiću

Vukov jezik je širio smisao života po Hristovom jevanđelju

Na Saborištu u Vukovom Tršiću danas je održana završna svečanost jubilarnog 90. Vukovog sabora na kojoj je svečanu besedu imao Patrijarh Srpski, njegova svetost gospodin Porfirije. Sve goste među kojima su bili i izaslanica predsednika Srbije, potpredsednica Vlade i ministarka kulture Maja Gojković, supruga predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Tamara Vučić, savetnik predsednika za kulturu Dejan Savić, državni sekretari u ministarstvu odbrane, prosvete i ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, predstavnici sudstva, tužilaštva, vojske, policije, Vukove zadužbine, narodni poslanici, predstavnici  gradova i opština u Srbiji, Republici Srpskoj, Crnoj Gori, akademici pozdravio je gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović rečima da je danas veliki dan za Tršić i za Srbiju, jer se ovom manifestacijom čuva srpski jezik i kultura.

“Kada jedna manifestacija traje 90. godina i okuplja svake godine sve generacije kroz programe, onda je razlog njenog postojanja nešto što jedan narod ima, a to je njen identitet. Već 90 godina se okuplja da slavi i neguje pismo. Danas je Vukov sabor važan događaj, jer kroz važne godišnjice spaja istorijske datume sa digitalnom erom. Poniranjem u suštinu Vukovog jezika, naročito Vukovih poslovica, dobili smo ono što je naš akademik Vladeta Jerotić primetio, „duboko osvežavanje umova”, rekao je gradonačelnik Loznice na početku centralne svečanosti.

On je istakao da je srpski narod preživeo mnogo ratova, ali da nikad nije izgubio svoj slobodarski duh i veru u crkvu i boga. Citirajući Stefana Nemanju, rekao je da se jezik ne sme izgubiti, jer se time gubi i jedan narod, a srpski narod je sačuvao svoj identitet.

– To činimo i ovih godina zahvaljujući politici predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Vlade Srbije. Svi smo na istom zadatku, da gradimo bolju Srbiju za našu decu i za pokoljenja koja dolaze. U tom radu za ekonomski i svaki drugi napredak naše zemlje mi se brižljivo odnosimo prema svojoj istoriji i tradiciji ali i prema svim pripadnicima srpskog naroda ma gde oni trenutno živeli i šaljemo im jasnu poruku – Srbija je bila i ostala vaša kuća i ovde ćemo vas uvek dočekati otvorenog srca i raširenih ruku, kazao je Petrović.

Poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Porifirije je rekao da je važno da srpski narod sačuva svoj jezik jer kroz jezik čuvamo svoj identitet i svoju državu.

Prema njegovim rečima, “ukoliko pristanemo na ukidanje slobode u razvoju i spontanosti u procvatu jezika i iste zamenimo nametnutim promenama i pravilima, učinili smo prvi korak u ukidanju slobode svakog čoveka da bude ono što jeste i da se razvija u pravcu u kome želi da ide”.

“Promena jezika za cilj ima promenu čoveka koji ga govori, koji na njemu misli i piše, peva i plače, koji je tim istim jezikom formiran i kojim on formira druge”, kazao je Porfirije.

Porfirije je ocenio da nije svima i do kraja jasno da “ovde nije reč o jeziku kao nekom izdvojenom, samosvojnom fenomenu”. On je rekao da ta nasilna promena ima izgled filološkog, ali da je ona u stvari antropološki fenomen.

Patrijarh je rekao da “sa zaprepašćenjem gledamo kako politički komesari jezičke revolucije šire svoju novu veru, svoj novogovor prividne korektnosti i lažne ravnopravnosti, nastojeći da živi jezik Vuka i Dositeja sabiju ili rastegnu u prokrustovske postelje svojih ideoloških i političkih ciljeva”.

Patrijarh je istakao da nadu uliva činjenica da ta nastojanja ne prolaze bez otpora i da se “na sve strane zemlje podižu glasovi u odbranu jezika kao jednog od osnovnih ljudskih prava, poručivši da ta prava, danas kao i uvek do sada, zajedno sa institucijama od nacionalnog značaja, brojnim fakultetima i institutima, brani i braniće Crkva”.

Za sve posetioce jubilarnog 90. Vukovog sabora na otvorenoj sceni prikazan je  program pod nazivom  “Venac igara u slavu Vuka” koji je izveo ansambl narodnih igara i pesama Kosova i Metohije “Venac” iz Gračanice.

Neposredno po dolasku u Tršić, u pratnji gradonačelnika Loznice Vidoja Petrovića, patrijarh Porfirije, supruga predsednika Srbije Tamara Vučić i izaslanica predsednika Srbije, potpredsednica Vlade i ministarka kulture Maja Gojković obišli su Saborište i crkvu brvnaru Svetog arhangela Mihaila i razgovarali sa velikim brojem okupljenih građana koji su prisustvovali ovogodišnjem  jubilarnom 90. Vukovom saboru.

Prethodni članak
Sledeći članak

Slični članci

KOMENTARI

REKLAMAspot_img

Pratite nas

REKLAMAspot_img

NAJNOVIJE