Sećanje na komandanta Majevice -Mitra Maksimovića Mandu

U Ugljeviku je danas obeležena 21. godišnjica smrti legendarnog ratnog komandanta Specijalne jedinice Vojske Republike Srpske /VRS/ „Mandini lavovi“, Mitra Maksimovića Mande. Parastos je služen ispred spomen-biste vojvode Mande na platou Centra za kulturu, a vence su položili članovi porodice, saborci, predstavnici političkog života opštine i brojni prijatelji.

Dušan Maksimović, sin vojvode Mande, rekao je da je danas održan Osmi memorijalni kros s 45 učesnika koji su trčali od mesta pogibije ovog slavnog komandanta, Dvorova do Ugljevika, ukupne dužine 32 kilometra.

„Dok je svih nas, porodice, prijatelja, poštovalaca lika i dela, vojvoda Mando nikada neće biti zaboravljen“, rekao je Maksimović i zahvalio svim učesnicima krosa i svima onima koji neguju sećanje na legendarnog komandanta.

Zajedno s brojnim Ugljevičanima i gostima, parastosu je prisustvovao načelnik Ugljevika Vasilije Perić, koji je za vojvodu Mandu rekao da je bio veliki junak i heroj ovog kraja i Republike Srpske.

„Vojvoda Mando pokazao je veliku hrabrost i junaštvo, kao i svi borci pokazao je čojstvo jer su očuvali narod ovog kraja“, rekao je Perić.

On je dodao da je jedinica kojom je komandovao Mitar Maksimović Mando dala ogroman doprinos očuvanju srpskog naroda i stvaranju Republike Srpske.

Predsednik Udruženja veterana „Mandini lavovi“ Jovica Arsenović istakao je da je vojvoda Mando bio plemenit čovek, prijatelj, saborac koji je okupio srpski narod podno Majevice da se bori za njegov opstanak u ovom delu Srpske.

„Čuvamo sećanje na njegov lik i delo. Naše udruženje broji 400 članova koji su bili njegovi vojnici, kao i članovi njihovih porodica“, dodao je Arsenović.

Vojvoda Mitar Maksimović Mando bio je predsednik Skupštine opštine Ugljevik, predsednik Boračke organizacije i predsednik Fudbalskog kluba „Rudar“. Za ratne zasluge bio je odlikovan Ordenom Miloša Obilića.

Slični članci

KOMENTARI

REKLAMAspot_img

Pratite nas

REKLAMAspot_img

NAJNOVIJE