Skupština grada Loznice donela ključne odluke: Usvojen budžet i planovi za razvoj

Nakon dvodnevnog zasedanja lokalnog parlamenta, na 3. sednici Skupštine grada Loznice, donesene su ključne odluke za budućnost grada. Usvojen je budžet za 2024. godinu, Plan razvoja grada za narednih šest godina, Strategija urbanog razvoja područja Loznice za sledećih deset godina, kao i programi poslovanja javnih preduzeća i ustanova.

Prema novom budžetu grada Loznice, očekuje se ukupni prihod od 4 milijarde 360 miliona 794 hiljade dinara. Posebno je značajno što je za kapitalne investicije i ulaganja izdvojeno 762 miliona dinara, što čini 18% ukupnih sredstava u budžetu.

Radi se na dvadeset projekata, pre svih, započete fiskulturne sale u gimnaziji i školi u Jadranskoj Lešnici. Počinje druga faza izgradnje atletskog stadiona, druga faza linearnog parka na Lagatoru, a tu je i projekat za povećanje energetske efikasnosti zgrada kroz sufinansiranje sa Vladom Srbije. Grad će finansirati postavljanje semafora na tri raskrsnice – u ulicama Svetog Save i Georgija Jakšića, na ukrštanju Banjske ulice i Bulevara Dositeja Obradovića kao i Banjske i Ulice Republike Srpske. Tu je i projekat izgradnje vodovoda Jadranska Lešnica – Joševa.


Na rashodnoj strani najveći deo od 803 miliona dinara planski se usmerava na obrazovanje i Predškolsku ustanovu “Bambi”, 475 miliona, zbog otvaranja novog vrtića u Lozničkom polju. Za podršku roditeljstvu obezbeđeno je 66 miliona dinara, ličnog pratioca dece 30 miliona, subvencije u poljoprivredi 37,5 miliona, od toga se 30 miliona odnosi na direktne tekuće subvencije, a pet za poboljšanje kvaliteta poljoprivrednog zemljišta i 2,5 miliona za mapiranje poljoprivrednog zemljišta. Za projektovanje je planirano 87 miliona dinara, putnu infrastrukturu 410 miliona dinara a sportske klubove 180,


Gradska skupština je usvojila i dva planska dokumenta od kojih zavisi dalji razvoj grada – Plan razvoja grada Loznice do 2030. godine i Strategiju razvoja urbanog područja grada Loznice za narednih deset godina.


U viziji Plana razvoja grada do 2030. navodi se, između ostalog, izgradnja brze saobraćajnice, nove Industrijske zone “Sever”, izgradnja postrojenja za preradu otpadnih voda i reciklažnog centra, silazak na obalu Drine izgradnjom kompleksa vikend-naselja sa pratećim sadržajima, završetak atletskog stadiona, izgradnja zatvorenog olimpijskog bazena, izgradnja podzemne garaže, uređenje centralnog gradskog trga, savremene tržnice, uređenje prostora bivše fabrike Viskoze.


Drugi važan dokument koji je usvojila Skupština grada tokom prvog dana zasedanja bila je Strategija razvoja urbanog područja Loznice, koja obuhvata područje Loznice, Banju Koviljaču, Tršić, Tronošu i planinu Cer. Cilj je da se ojačava urbani identitet, unapređuje i kvalitet uređenosti i pristupačnosti urbanog područja, zaštiti kulturno i graditeljsko nasleđe.

Nakon višesatnog izlaganja izvestilaca i rasprave odbornika, drugog dana usvojeni su i programi rada javnih preduzeća i ustanova za tekuću godinu.

Slični članci

KOMENTARI

REKLAMAspot_img

Pratite nas

REKLAMAspot_img

NAJNOVIJE