Suđenje pred sudom za događaje u BiH: Tomić traži izuzeće Vukajlovića

        Nastavljeno je suđenje pred Sudom BiH desetorici optuženih pripadnika policije MUP -a Republike Srpske za ratne zloćine u Bijeljini 25. septembra 1992, godine, kada su ubijena 22 civila, među kojima je ubijeno i 7 dece i 8 žena. Oni su pod okriljem noći pokupljeni, iz svojih kuća i na obali Drine u Balatunu poubijani pucanjem u potiljak žrtvama.
        Bilo je planirano da se na današnjom ročištu sasluša svedok optužbe Pero Simić, poznati novinar i savetnik za informisanje predsednika Dodika, koji je na SIM radiju dva dana nakon zločina 1992. godine, pod pritiskom četnika severoistočne Bosne pročitao protest, kojim su četnici javno osudili taj gnusni zločin, ali se pred Sudom BiH svedok Simić nije pojavio.

Drugi svedok tužilaštva BiH, ratni kriminalistički inspektor Dušan Spasojević je, u svedočenj potvrdio da se brzo saznalo sve o akterima događaja, zahvaljujući saoštenju o zloćinu preko SIM radija, ali se istraga nije dugo godina provodila, iz njemu nepoznatih razloga.


Svedok Spasojević je potvrdio da je njegova sestra Dušanka Spasojević u to vreme bila sekretarica komandira milicije Zorana Uroša Spasojevića.


Tokom svedočenja svedok je potvrdio tvrdnje branioca Steve Bokarića da je nekoliko dana nakon zločina održan sastanak u kancelariji komandira policije , Spasojevića gde su prisustvovali pomoćnik ministra Tomo Kovač, načelnik nacionalne bezbdnosti Drago Vuković, pomoćnici komandira Milan Tešić i prvooptuženi Živan Miljanović i jedan oficir u vojnoj uniformi.
Na pitanje branioca Tomića, svedok je potvrdio da je to mogao biti i Dragan Andan, policijski funkcioner u policiji MUP Republike Srpske.


Advokat Tomić je insistirao da se svedoku Spasojeviću predoči anonimna predstavka upućena Tužilaštvu BiH, za koju je pred sudom ustvrdio da je anonimni dopis poslala Božana Đurković- Sestra Vojkana Đurkovića, protiv koga je obustavljena istraga za ratne zličine, koju je vedilo Okružno tužilaštvo u Bijeljini.


Pošto je predsednik sudskog veća odbio taj predlog advokat Tomić je zatražio izuzeće predsednika veća Dragana Vukajlovića pa je suđenje prekinuto. Odluku o izuzeću doneće kolegijum Suda BiH.

Slični članci

KOMENTARI

REKLAMAspot_img

Pratite nas

REKLAMAspot_img

NAJNOVIJE