Sudjenje za zločine u ratu pred Sudom BiH: Vuković cinkao Blagojevića?

Pred Sudom BiH, danas je nastavljeno suđenje devetorici policajaca MUP Republike Srpske i Stevi Bokariću, rezervnom pripadniku Službe bezbednosti u Bijeljini, koji su optuženi da su u noći između 24. i 25. septembra 1992. godine ubili na Drini kod Balatuna 26 članova bošnjačkih porodica Sarajlić, Malagić i Sejmenović, među kojima je bilo i sedmoro dece i osam žena.

Kako kaže branilac Steve Bokarića, advokat Dušan Tomić, današnji dan u sudnici obeležilo je, po njegovom dubokom uverenju, svedočenje višegodišnjeg čelnika Srpske radikalne stranke u Semberiji i Republici Srpskoj, višegodišnjeg poslanika u Parlamentu BiH, Mirka Blagojevića, koji je već godinama advokat u Bijeljini. „Potresno je, ali je lekovito da se čuje, na sva zvona i da se zna, da je Blagojević, koji je kasnije proglašen za četničkog vojvodu, dva dana nakon pomenutog zločina javno preko SiM radija osudio taj zločin“, priča Tomić. To se nije svidelo tadašnjem „prvom bezbednjaku“ za Semberiju, Majevicu, Podrinje i Birč, koji se na Blagojevićevu osudu požalio čelnom komandantu Štaba radikala u Beogradu Ljubiši Petkoviću. Praktično je cinkao Blagojevića da mu „saseče veze“ sa centralom u Beogradu. Nije, međutim, naišao na razumevanje za prijavu protiv Blagojevića kod Petkovića, koji mu je rekao da je „Blagojević postupio onako kako baš treba da se čini, ljudski do korica“.

Zanimljivo je, kaže Tomić, što šef DB u Bijeljini o tome nije obavestio svog tadašnjeg ministra Miću Stanišića!?

Godinu kasnije, 1993. godine, kada su porušene džamije u Bijeljini, taj bezbednjak Drago Vuković je, po iskazu Blagojevića, pretio da se „ne igra glavom“ da reaguje kao 1992. godine kada su pobijeni Sarajlići, Malagići i Sejmenovići. Pomenuti „bezbednjak“, još je zanimljivije, nije bio rodom ni iz BiH ni iz matice Srbije. Blagoje Josipović, veliki pravednik, svetskog glasa, sa velikim stažom u rasejanju, godinama je ukazivao na nužnost da se razdvoji ono što su radili Srbi, a šta, kako je isticao „udbaši“, „koji su i te kako bili moćni, jer je nova vlast, višepartijska u BiH, uspostavljena nedugo pred rat, pa su činili veliku osovinu moći“. Poznate su već mnoge zajedničke akcije tih „kadrova“ koji su, po imenima, pripadnici različitih naroda, a u suštini su bili i ostali „ljudi zla“. Kako u miru, tako i u ratu.

Komentarišući dalje suđenje koje je bilo danas, Tomić ističe da je na pitanje branioca prvooptuženog Žike Miljanovića, advokata Predraga Ješurića, Blagojević rekao da nikada nije čuo da su u zločinu učestvovali Žiko Miljanović i Stevo Bokarić, niti treći i četvrti optuženi koji su iz radikala prešli u policiju pre tragičnog događaja. Tužilac Ivan Matešić je u spis uložio pismeno reagovanje svedoka Blagojevića i protest koji je uz svoj potpis Vuković prosledio Petkoviću u SRS u Beogradu. Suđenje se nastavlja 19. februara u 13 časova.

V.Mitrić

Slični članci

KOMENTARI

REKLAMAspot_img

Pratite nas

REKLAMAspot_img

NAJNOVIJE