Svetionik tradicije i kulture u Koreniti 19. novembra

U nedelju, 19. novembra 2023. godine, najveće lozničko selo,Korenita, biće domaćin tradicije, umetnosti i zajedništva. Manifestacija „Prelo u Koreniti“ okupiće žitelje Jadra, pružajući im priliku da zajedno proslave svoju bogatu kulturu i nasleđe.

U skladu sa svojom tradicijom i željom da se očuva i promoviše kulturno nasleđe, ova manifestacija će okupiti sve generacije i pružiti im priliku da se upuste u različite aktivnosti koje čine srpsku kulturnu baštinu tako posebnom.

Program manifestacije će započeti u 10:00 časova, kada će učenici mlađih i starijih razreda OŠ „Mika Mitrović“ iz Korenite izvesti raznovrsne nastupe koji će nas podsetiti na bogat folklor ovog kraja.

Nakon tih izvođenja, sledi oživljavanje tradicije sviranja starih muzičkih instrumenata poput gusala i frule. Ova aktivnost će posetioce približiti zvukovima prošlih vremena i ukazati na važnost čuvanja ovog nasleđa.

Prelo će biti prilika da se prikažu tradicionalne igre, kaligrafija i veštine žena, poput pletenja, predenja i veza.

Kulturno nasleđe će biti dodatno oživljeno kroz bazar sa rukotvorinama i tradicionalnom srpskom domaćom kuhinjom. Posetioci će moći da uživaju u autentičnim proizvodima i ukusima.

Osim navedenih aktivnosti, manifestacija uključuje takmičenje za najbolji „Patišpanj“, što će dodatno obogatiti iskustvo posetilaca.

Paralelno sa glavnim programom, Udruženje „Reč i delo“ će predstaviti „Mostove prijateljstva“, dok će se održati i turnir za muškarce u tradicionalnoj igri „Prsten“. Radionice za najmlađe obuhvatiće slikanje, bojenje, crtanje, vajanje i pletenje, pružajući deci priliku da se izraze kroz umetnost.

Svi zainteresovani će moći da se upoznaju sa radom Kancelarije za mlade, kao i da se informišu o savetodavnim uslugama koje pruža Dom zdravlja.

Udruženje Svetionik će organizovati tribinu o prevenciji zdravstvenih problema, a takođe članovi udruženja će predstaviti svoje aktivnosti, dok će na štandu Oriflame Tim Loznica, dame će imati priliku da se na licu mesta „ulepšaju“ za Prelo.

Posetite Korenitu u nedelju, 19. novembra, i provedite dan uživajući u tradiciji, umetnosti i zajedništvu. Manifestacija „Prelo u Koreniti“ obećava nezaboravno iskustvo i uvod u srpsku tradiciju na najbolji mogući način.

Manifestaciju je podržao Grad Loznica, a organizator ovog događaja je Udruženje žena Korenita.

Slični članci

KOMENTARI

REKLAMAspot_img

Pratite nas

REKLAMAspot_img

NAJNOVIJE