Ugljevički đaci majkama u čast 8. marta priredili priredbu: Svi dani da budu puni poštovanja, pažnje i ljubavi

Učenici drugog razreda Osnovne škole „Aleksa Šantić“ za majke su pripremili predstavu i čestitali svim majkama i svim ženama 8. marta, Međunarodni dan žena, sa željom da ne samo ovaj dan, nego i svi dani budu puni poštovanja, ljubavi i pažnje.

Učiteljica Dubravka Mitrović istakla je da se uloga žene u našem društvu razvija na najbolji način i da se afirmacija žene postiže kroz njene vrline kao nova vrednost našeg društva.

Ovaj dan je nastao kao dan borbe za ženska ljudska prava, odnosno dan borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca. Između ostalih važnih istorijskih događaja, njime se obeležava i požar u fabrici tekstila u Njujorku kada je poginulo preko stotinu žena.

Smatra se da su radnice bile zadužene unutar fabrike kako bi ih sprečilo da štrajkuju sa drugim radnicima.

Na Drugoj međunarodnoj konferenciji žena 1921. godine u Moskvi odlučeno je da se ipak 8. mart uvede kao Međunarodni dan žena, dan kojim se podseća na dugogodišnju borbu za njihova prava i uspehe koje su postigle (uvođenje osmočasovnog radnog vremena, ujednačavanje plata muškaraca i žena, kao i zaštita majki i uvođenje porodiljskog bolovanja).

Slični članci

KOMENTARI

REKLAMAspot_img

Pratite nas

REKLAMAspot_img

NAJNOVIJE