Vekovna tradicija na rečici Janji: Vodenica Delića nepresušni izvor brašna i sećanja

Na obali rečice Janje, nedaleko od Priboja, u Republici Srpskoj, i danas, kao i svih godina, decenija i vekova unazad, brašno melje vodenica porodice Delić. Ova vodenica je nadaleko čuvena kao simbol domaćinske čestitosti i časti. Sa preko dva i po veka postojanja, iza nje je bogata istorija rada i života.

Ova vodenica nije samo mlin za žito, već je bila srce druženja, provoda i zabave za lokalno stanovništvo. Mnoge ljubavi su procvetale kraj nje, dok su pomeljari neumorno mleli žito, bez obzira na vremenske uslove ili situaciju – mir ili rat.

Rado Delić preuzeo je ovu drevnu vodenicu pre dve decenije od svog oca Gavre, koji ju je nasledio od svog oca Gaje, a on od Gavre. Ova vredna porodica melje brašno od belog i žutog žita kukuruza, a poznata je po kvalitetu mlevenja pšenice, raži, ječma, zobi i heljde.

„Ja sam peto vodeničarsko čedo u našoj porodici“, kaže Rado, ističući bogatu istoriju vodenica u porodici. „Sve ove godine, održavali smo tradiciju vodenica i njen duh živim. Ali sada, kada me pitaju ko će naslediti ovu vodenicu, srce mi se slama. Niko, niko, niko neće nastaviti ovu tradiciju“, govori kroz suze, dok se priseća svog sina Dejana, koji nedavno preminuo.

„Da nema ove vodenice, vode i ljudi, ne znam kako bih nosio ovu težinu bola i tuge posle gubitka mog sina“, dodaje Rado, dok sećanja struje poput reke ispod vodenice. „Mog Dejana, moju zlatnu kap, još uvek čujem kako me pita: ‘Tata, jesi li umoran…’.“

Ova vodenica, sa svojom istorijom i simbolikom, ostaje ne samo mesto gde se melje brašno, već i živo sećanje na vekovnu tradiciju i životnu snagu jedne porodice.

Slični članci

KOMENTARI

REKLAMAspot_img

Pratite nas

REKLAMAspot_img

NAJNOVIJE