Veterani folklora obeležili Dan grada Loznice: Jubilarna smotra „Godine su prolazile“ u duhu tradicije i veselja

Povodom Dana grada Loznice, veterani folklora priredili su 20. jubilarnu svetkovinu – smotru pod nazivom „Godine su prolazile“. Upevali su i zaigrali kao nekad, odeveni u nošnje koje prate vazda igre. Uvek primereno, lepo, kulturno, otmeno i razdragano. Onako kako su decenijama činili, igrajući širom nekadašnje SFRJ, ali i na svim meridijanima.

Publika se radovala i uživala u igri i pesmi kao u stara dobra vremena, kada je koncerata bilo mnogo više i kada nije bilo ni okolnog sela bez folklorne sekcije. Po tradiciji, KUD „Karadžić“ bio je domaćin manifestacije na kojoj su učestvovali ovdašnji KUD „Karadžić“, „Diša Atić“ iz Skupljena sa igrama iz Šumadije, KUD „PKB“ iz prestonice, koji je predstavio igre iz Ponišavlja, „Kruna“ iz Stubline sa igrama iz Obrenovca, „Mozaik“ iz Niša – Kobišnice, „Most“ iz Bratunca sa igrama iz Bujanovca i „Đido“ iz Bogatića sa igrama iz Šumadije.

Veterani su, kao i uvek, svojom veštinom i energijom preneli duh prošlih vremena, podsećajući sve prisutne na bogatstvo i lepotu srpske kulturne baštine. Smotra „Godine su prolazile“ nije bila samo prilika za podsećanje na prošla vremena, već i dokaz da ljubav prema folkloru ne jenjava s godinama.

„Godine su prolazile, ali ljubav prema igri i pesmi ostaje ista. Danas smo se okupili da oživimo sećanja, ali i da pokažemo mladima koliko je važno čuvati našu tradiciju,“ izjavio je jedan od veterana KUD „Karadžić“.

Manifestacija je protekla u vedrom i svečanom duhu, a brojna publika uživala je u raznovrsnom programu. Folklorne grupe su svojim nastupima dočarale bogatstvo i raznovrsnost srpskih narodnih igara, a završnica je bila posebno emotivna, kada su svi učesnici zajedno izveli tradicionalne pesme i igre, izazivajući ovacije publike.

Ova smotra još jednom je pokazala da Loznica, kao čuvar srpske kulturne tradicije, zna kako da održi i neguje svoje kulturno nasleđe.

V. Mitrić

Slični članci

KOMENTARI

REKLAMAspot_img

Pratite nas

REKLAMAspot_img

NAJNOVIJE