Vizija Loznice pred sugrađanima u Vukovom domu – promocija puna oduševljenja

Vidoje Petrović, gradonačelnik Loznice, koji je na toj dužnosti skoro dve decenije, u Vukovom domu kulture, sinoć je, i rečju i delom, predstavio viziju za budućnost grada i kraja za naredne godine. Vrhunski urađen deo video prezentacije, uz korišćenje vrhunskih znanja i veština stručnjaka, pod vođstvom Petrovića, u dupke punoj dvorani, dočarali su kakva će Loznica i Jadar biti u narednim godinama. Posetioci nisu krili oduševljenje, jer, kako kaže Vasilije Perić, višegodišnji načelnik Ugljevika u Republici Srpskoj, gost i veliki prijatelj Loznice, „od viđenog zastaje dah“.

„Ali, sve je realno,“ kaže Perić. „Znam u kakvom je stanju Vidoje Petrović zatekao Loznicu i čitav kraj, a kakva je sada, sva uređena, izgrađena, umivena, doterana kao evropski grad. Da je neko pre 15 godina rekao da će ovako danas izgledati, mnogi bi mu se nasmejali. A novo lice Loznice je realnost, pa je realno da se učini i ono što smo videli i čuli od čelnog čoveka Loznice, čija dragocena znanja i iskustva preuzimamo, ne samo mi iz Ugljevika, već i iz još većih gradova, ne samo sa dve obale Drine.“

Ugljevik je, kaže Perić, prvi u okruženju dobio stadion po standardima UEFA, „a Loznica je dobila stadion po najvišim standardima UEFA, najlepši i najbolji u regionu“.

Loznica, koja je, za relativno kratko vreme, dobila dva nova obdaništa, a staro u koje bivše vlasti nisu ni dinar ulagale najmanje četvrt veka, potpuno je rekonstruisano i prošireno. Sadašnja obdaništa su među najsavremenijim u Srbiji, a zatvoreni bazen, čija izgradnja počinje naredne godine, „biće sigurno najmoderniji u zemlji, i osim za razonodu, biće pogodan za najznačajnije vaterpolo utakmice i plivačka takmičenja“. Uz njega, kraj stadiona, niče atletski stadion, blizu su otvoreni bazeni, trim staze, igrališta, parkovi, sportska dvorana. I, sve na jednom mestu, uz velepni Lagator, koga ovdašnji ljudi zovu i „loznički Novi Beograd“, gde su nikle mnoge zgrade, uz vrhunsku infrastrukturu. Samo kineski partner na Lagatoru počinje izgradnju više od 300 stanova, uz svu logistiku, uključujući dečji vrtić i poslovni centar, a u drugoj fazi još toliko.

U blizini je i bolnica, „u čiju izgradnju i opremanje država, do sada, uložila više od 50 miliona evra, a slede i nova ulaganja“. Nekada je bio san da dobiju solidniji rendgen, a sad, kaže Petrović, imaju najsavremeniju radiološku opremu, uz skenere, a uskoro stiže i magnetna rezonanca i opremanje angio sale. Planira se i izgradnja stanova za lekare, koji su spremni da dođu da rade u gradu na Štiri. Grad je pratio državna ulaganja, ali i rad, trud na tim velikim poslovima, koji se nastavljaju.

„Mi, kroz ovu viziju, ne obećavamo nešto što nije realno, jer je reč o započetim poslovima, dobro trasiranim i preciziranim, pa, praktično, samo idemo dalje,“ kaže Petrović, najavljujući izgradnju postrojenja za prečišćavanje vode, oaze za reciklažu otpada po najvišim standardima, obezbeđenje lokacija za luksuzne kuće, podzemnu garažu u srcu grada i uređenje trgova kod četiri srednje škole i dalje uređenje svih trgova, ulica i puteva. Grad će dobiti i moderno i atraktivno urađene kapije, mnogo prostora za rad, učešće i stvaralaštvo mladih, kao i za potrebe Kluba privrednika, koji su omogućili, zajedno sa državom i gradom, ovako značajan zamajac i razvoj Loznice.

Veliki poslovi slede i u krugu nekadašnje „Viskoze“, gde će, uz stambeno-poslovne celine, biti i niz modernih sadržaja, koji će, na najbolji način, povezati grad i kraljevsku lepoticu Banju Koviljaču, koja je, poslednjih godina, kao i čitav kraj, doživela vaskrs, „koji se samo nastavlja“.

Za Lozničane je velika stvar, kako kaže Petrović, što je grad na putu da dobije sedište okruga, a ne da bude deo, kao sada, Mačvanskog okruga, „jer za to ispunjava i istorijske i kulturne i sve druge, važeće, standarde“. Gradonačelnik kaže da su se za to izborili savesnim, odgovornim i posvećenim radom. Loznica je, pre tri i po decenije, „spakovana“ u Mačvanski okrug, a tadašnji čelnici grada pobunili su se, tobože, ali tek kada je sva procedura okončana. Takav odnos prema gradu i njegovim stanovnicima, ističe Petrović, „Bogu hvala, daleko je iza nas i pripada delu neslavne istorije“.

Slični članci

KOMENTARI

REKLAMAspot_img

Pratite nas

REKLAMAspot_img

NAJNOVIJE