Ekspert energetske efikasnosti iz Nemačke Miroslav Kojadinović: Srpska mora bolje iskoristiti energetski potencijal

Miroslav Kojadinović, iz Nemačke, poreklom iz Republike Srpske, član je državne komisije iz BDSF (Nemačke organizacije sudskih veštaka), koja se bavila tumačenjem zakona o energetskoj efikasnosti u Nemačkoj, koji su izglasali poslanici u Bundestagu, a koji stupa na snagu 1. januara 2024. godine.

Ovaj znameniti Srbin, koji je ekspert za energetsku efikasnost, a po profesiji je industrijski arhitekt u inžinjeringu čiji je posao izgradnja postrojenja visokog kompleksa u hemijskoj i farmaceutskoj industriji, poznat je kao veliki dobrotvor i promoter Republike Srpske.

Kojadinović je rekao da Republika Srpska ima ogroman energetski potencijal koji, nažalost, nije dovoljno iskorišćen, i dodao da je na svim meridijanima promovisao ove potencijale Srpske.

Kao član nemačke državne komisije, Kojadinović radi na poboljšanju energetske efikasnosti, koja u poslednjim godinama nije dala očekivane rezultate, a prema njegovim rečima, prijeko je potrebna čovečanstvu.

„Iz današnje perspektive, kotlovi na prirodni gas imaju budućnost u srednjoročnom periodu. To remeti povećanje proizvodnje toplotnih pumpi, a time i prodajne brojke opadaju. Pitanje je na koju infrastrukturu želimo da se oslanjamo u budućnosti. Metan? Vodonik? Ili električna infrastruktura kako bismo mogli raditi s toplotnim pumpama?“ kaže Kojadinović o ovoj temi, koja je goruća u skoro svim evropskim državama.

On kaže da je u Nemačkoj planirano da opštine sa više od 100.000 stanovnika moraju da izrade toplovodni plan od sredine 2026. godine, a manje opštine od sredine 2028. godine.

Kojadinović smatra da upravo ove stvari treba da budu vodilje u Republici Srpskoj.

Energetska efikasnost je bila i tema dolaska delegacije koju je Kojadinović nedavno doveo u Srpsku na čelu sa Štefanom Frišom, koji je član Upravnog odbora kompanije „Engie“, koja ima više od 350.000 zaposlenih, pre više od mesec dana kada su posetili Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, Narodnu skupštinu Republike Srpske i razgovarali sa ministrom energetike i rudarstva Republike Srpske Petrom Đokićem o mogućnosti ulaganja u energetski sektor Srpske.

Slični članci

KOMENTARI

REKLAMAspot_img

Pratite nas

REKLAMAspot_img

NAJNOVIJE