Vladika Jerotej služi Božićno bdenije u Kasarskim livadama, a drugog dana praznika liturgiju u Loznici

Episkop šabački Jerotej služiće svetu arhijerejsku liturgiju, na Božić, u Sabornom hramu svetih apostola Petra i Pavla u Šapcu.Liturgija će u toj svetinji početi tačno u ponoć. Večeras će služiti Božićno bdenije u crkvi Svetog Vasilija Ostroškog u šabačkom naselju Kasarske livade.


Drugi dana praznika, vladika će da da služi svetu arhijerejsku liturgiju u hramu Pokrova Presvete Bogorodice u Loznici, koji je, lane, proslavio vek i po službe Bogu i rodu.Ogroman je broj vernika iz tog dela Srbije, koji će da se pričeste, posle posta, među kojima je znatan broj mladih, kojih je, najviše, u hramovima Eparhije šabačke, i ne samo za Božić i druge velike praznike iz pravoslavnog kalendara.
-Dolazak našeg duhovnog oca je, uvek, za sve nas velika duhovna radost i okrepljenje, jer liturgija koju on predvodi, uvek, „odiše“ toplinom, ljubavalju, divnim osećanjem duše i tela, jer to čini, iz sveg srca, moleći se Bogu za sve nas -kaže Lozničanin Zoran Mitrić, veliki crkveni dobrotvor.

-I mi se molimo i za njega i za svu braću i sestre u Hristu.Molimo se, kako je govorio sveti vladika Nikolaj, kako bi se Srbi složili, umnožili i obožili.U tim rečima je ključ za valjanu budućnost našeg roda.
Na Božić će, ispred drevnog lozničkog hrama, biti lomljena velika česnica, koju spremaju ovdašnje domaćice.Biće razloga i za posebno radovanje.Jelena Simonović, sledeći divnu tradiciju darovanja Crkvi i vernicima, godinama već, darovala je tri srebrnjaka i jedan zlatnik sa motivom Hristovog rođenja, kojima će obradovati sugrađane koji budu imali najviše sreće.


Uveliko se, već, danas, peku pečenice, koje su juče, po tradiciji, na Tucindan, spremljene.U ovdašnjim domovima spremno je pijukanje mališana na slami, na Badnje veče, što je lepa i zanimljiva tradicija do koje se, ovde, jako drži.


-Dolasku Bogomladenca raduju se svi, i stari i mladi, pa svako na svoj način može da ostavi beleg na praznovanju, a prostora za to, kroz razne sadržaje, ima neograničeno -priča Jelena Simonović. -Držimo se one narodne da je „naše samo ono što drugima damo“, jer će tako biti lepši svet oko nas, a, ako je suprotno, ni onima kojima je dobro neće biti, u najmanju ruku, prijatno.Radovanje sreći drugih, ne samo svojih najbližih, jedna je od najlepših vrlina, koje su posebno izražene u ove dane, po kojima se, po narednom verovanju, „dan poznaje“.


Episkop Jerotej će, u utorak, služiti svetu arhijerejsku liturgiju u Svileuvi.Bogosluženja su predviđena u svim hramovima.U većini nji vernici će moći da se pričeste posle ponoćne liturgije, a u svim sutra ujutru, takođe posle liturgije.

Slični članci

KOMENTARI

REKLAMAspot_img

Pratite nas

REKLAMAspot_img

NAJNOVIJE