Zasedanje Svetog arhijerejskog sabora SPC – Arhijereiji rade saborno, mirno i u ljubavi

Srpski arhijereji, saborno, složno u miru i ljubavi, nastavili su ovogodišnje majsko zasedanje Svetog arhijerskog sabora kojim predsedava patrijarh Porfirije.

Pred njima su, na dnevnom redu, pored izveštaja o arhipastirskom radu u eparhijama u zemlji, svetu i inostranstvu, i druga pitanja iz nadležnosti crkvenih organa.Pošto, odavno, nema jesenjeg zasedanja, onda je pred arhijerejima dosta posla koji treba da obave tokom ovog zasedanja, koje će, najverovatnije, biti završeno početko iduće sedmice.

Ambijent je, kako saznajemo, odličan za rad u kripti Spomen hrama Svetoga Save, gde je izabran patrijarh Porfirije, a i dobro je raspoloženja mudrih glava Srpske pravoslavne crkve, čiji je sastav podmlađen, pa tako je sada od 38 episkopa koji su na čelu eparhija i devet njihovih kolega vikara njih 18 starijih od 65 godina, dok ih je ranije bilo znatno više.SPC ima šest umirovljenih arhijereja Savu, Vasilija, Konstatina, Georgija, Filareta i Jovana kojima je novi crkveni vrh, kako saznajemo, poklonio veliku bratsku pažnju.Episkopi nemaju ograničenja što se tiče stolovanja na poverenim im dužnostima što se tiče godina.Do njihovog umirovljenja dolazi na lične molbe ili usled smene  o kojoj odlučuje Sabor SPC.Svojevremno je, za života srpskog patrijarha Germana, izabran za patrijarha Pavle.Takva odluka bila je „jer patrijarh German, usled bolesti, nije bio kadar da obavlja dužnost“.Takvih pokušaja je bilo i kad je obolelo patrijarh Pavle, ali nisu mogli da prođu.

Za relativno kratko vreme, SPC je ostala bez patrijarha Irineja i vladika Milutina, Lavrentija, Atanasija, Amfilohija, Luke, nedavno i Antonija, koji je bio starešina podvorju SPC u Moskvi i koga je, na toj dužnosti, zamenio episkop remezijanski Stefan, vikar patrijarha Porfirija.Starešinu podvorja u Moskvi ne bira Sabor SPC, već patrijarh, pošto je ono pod neposrednom upravom paglavara SPC.

Izbor novih vladika mogao bi da bude nastavak podmađivanja arhijrejskog sastava, a njihova imena, kao i druge odluke, biće poznate, kao i obično, kada bude izdato zvanično saopštenje za javnost sa zasedanja.O odnosu starijih vladika prema mlađim u SPC za „Novostu“ je, svojevremeno, svedočio nedavno upokojeni episkop šabački Lavrentije.Na pitanje kako su ga primili stariji arhijereji, u to doba, 1967 godine, kada je postao vladika sa 32 godine, vladik Lavrentije je odgovorio: -Primili su me, odmah, kao sebi ravnog.

I, kako saznajemo, tako je svih ovih decenija i godina.Međusobna ljubav, sloga i sabornost obeležja su i sadašnje generacije arhijereja.

U dane saborovanja, osim na sednicama najvišeg crkvenog tela, velikodostojnici imaju i druge aktivnosti.Tako je, pored ostalo, patrijarh Porfirije prisustvovao, sa vladikom Stefanom, govoru  o ”Reviziji istorijskih činjenica i otporu slobodarskih naroda” koji je održao predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić u Ruskom domu.

A, povodom svog imendana,o episkop mileševski Atanasije je služio je, na praznik Svetog Atanasija Velikog, svetu arhijerejsku liturgiju u manastiru Vavedenja Presvete Bogorodice u Beogradu.

– Blagodarimo Bogu da nas je danas sabrao, u okviru Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve, da možemo započeti ovaj dan proslavljajući na svetom mestu ugodnike njegove, preko kojih je on svetu učinio milost, da proslavimo spomen na Svetog Atanasija Velikog. Blagodarimo Bogu za obnavljanje onih sećanja na časne služitelje njegove u ovom hramu Vavedenjskom koji ranije služiše u jednom kontinuitetu – rekao je vladika Atanasije.

V.Mitrić

Slični članci

KOMENTARI

REKLAMAspot_img

Pratite nas

REKLAMAspot_img

NAJNOVIJE