Zeničanin uspeo da dokaže Sudu BiH da je njegova tužba protiv BiH osnovana

TAMNIČARE ISTINA NE ZANIMA

Zeničanin Edim Buljubašić će ostati zabeležen u istoriji pravosuđa Bosne i Hercegovine, jer je postao jedini zatvorenik čija je tužba protiv države BiH i zatvora u Vojkovićima prihvaćena od strane Suda BiH. Buljubašić, koji služi 33-godišnju kaznu zbog teškog ubistva svojih roditelja i ratnih zločina, tvrdi da su mu prekršena ljudska prava, uključujući pravo na istinu, tokom njegovog boravka u zatvoru. Sud BiH je sada zakazao pripremno glavno ročište za 14. novembar.

Buljubašić tvrdi da su mu u zatvoru prekršena osnovna ljudska prava, uključujući pravo na istinu. Tokom svog boravka u zatvoru, odlučio se za promenu i postao pokajnik. Pohađajući Višu školu za socijalni rad unutar zatvora, razvio se u jednog od najboljih atletičara, ne samo među zatvorenicima u BiH, već i uopšte.

Međutim, Buljubašić je istakao da su problemi počeli pre sedam godina kada je odlučio da piše o zločinima hrvatskih formacija, u kojima je bio uključen, nad Srbima u Dretelju i Hercegovini. Njegova namera bila je da napiše knjigu o ovim događajima. Nakon toga, tvrdi da je podvrgnut različitim oblicima maltretiranja i sprečavanja da se bavi istinom. Za njega su pokajanje i istina postali jedini lek.

Buljubašić je detaljno opisao svoje iskustvo advokatu Dušanu Tomiću. On je istakao da je veći deo komandnog kadra u Vojkovićkom zatvoru bio iz redova Hrvata, i da je bio meta različitih pritisaka, od najviših do najnižih nivoa.

Advokat Tomić je dodao da je Buljubašić, kada je počeo da piše o hrvatskim zločinima, smešten u samici, gde je duže vreme boravio, ali je nastavio da piše o ratnim zločinima. On tvrdi da su mu tokom šetnji kradene ispisane stranice, što ga duboko pogađa, te da je tužba postala neizbežna kao reakcija na takav teror.

Pripremno glavno ročište zakazano je za 14. novembar, a Edim Buljubašić postaje ne samo deo pravosudne istorije BiH, već i primer upornosti u traženju istine i pravde unutar zatvorskog sistema.

Slični članci

KOMENTARI

REKLAMAspot_img

Pratite nas

REKLAMAspot_img

NAJNOVIJE