Živo nasleđe Srbije: Bogojavljensko plivanje

U Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije nedavno su uvršteni novi elementi koji oslikavaju bogatstvo i raznolikost srpske tradicije. Odlukom Nacionalnog komiteta za nematerijalno kulturno nasleđe, na predlog Komisije koja deluje pri Etnografskom muzeju u Beogradu, u registar su upisani sarčki i ćurčijski zanat, izrada vesa ‘štampujit’, mavavanje kumbare, sviranje na tamburici samici i plivanje za Bogojavljenski krst.

Ovi elementi predstavljaju vitalni deo „živog nasleđa“ Srbije, čuvajući tradiciju i običaje koji se prenose s generacije na generaciju. Sarčki i ćurčijski zanat su drevne veštine izrade kožne obuće i opreme, dok ‘štampujit’ predstavlja tradicionalnu tehniku veza koja je specifična za određene delove Srbije. Mavavanje kumbare je umetnički zanat izrade specifičnih vrsta šešira, dok sviranje na tamburici samici odražava muzičku tradiciju zemlje.

Jedinstveni element koji izdvaja Srbiju u ovom registru je plivanje za Bogojavljenski krst, običaj povezan sa pravoslavnim praznikom koji simbolizuje Hristovo krštenje. Ovaj događaj okuplja zajednicu i promoviše kako duhovne, tako i fizičke vrednosti.

Slični članci

KOMENTARI

REKLAMAspot_img

Pratite nas

REKLAMAspot_img

NAJNOVIJE