Granični službenici BiH osuđeni za primanje mita

U presudi donesenoj od strane Suda Bosne i Hercegovine, Milan Škoro, pripadnik Granične policije BiH, osuđen je na šest meseci zatvora. Istovremeno, od optuženih se oduzima imovinska korist pribavljena činjenjem krivičnog dela, a to je novčani iznos od 100 evra, odnosno njegova protivvrednost izražena u konvertibilnim markama. Optuženi su obavezni da ovu sumu uplate na račun budžeta Bosne i Hercegovine u jednakim delovima od po 50 evra, u roku od 30 dana od dana pravosnažnosti presude, navodi se u saopštenju Suda BiH.

Optuženi su bili službenici u institucijama Bosne i Hercegovine, tačnije policijski službenici Granične policije BiH. Prema optužnici, njih se tereti da su prilikom vršenja granične kontrole putnika na izlazu iz Bosne i Hercegovine, a kada su naišli na putnika koji nije imao važeću vizu za ulazak, boravak ili prelazak preko teritorije BiH, zahtevali i primili mito kako bi mu omogućili izlazak iz zemlje bez sprovođenja prekršajnog postupka. Umesto da prekršajno sankcionišu tu osobu, oni su joj dozvolili izlazak iz Bosne i Hercegovine bez ikakvih posledica.

Ova presuda predstavlja još jedan korak u suzbijanju korupcije i zloupotrebe položaja u Bosni i Hercegovini. Granična kontrola je ključna za očuvanje bezbednosti i reda na granici zemlje, a službenici koji se bave ovim zadatkom trebaju biti nepristrasni i odgovorni. Takođe, šalje snažnu poruku da kršenje zakona i zloupotreba položaja neće biti tolerisani.

Slični članci

KOMENTARI

REKLAMAspot_img

Pratite nas

REKLAMAspot_img

NAJNOVIJE