Izložba „Godina pre veka – 99 godina radiofonije u Srbiji“ u Muzeju Jadra

Sinoć su Muzej Jadra i Centar za kulturu „Vuk Karadžić“ u Loznici bili domaćini izložbi „Godina pre veka – 99 godina radiofonije u Srbiji“ koju je predstavio beogradski PTT muzej. Autor postavke je Lozničanin Miodrag Gligorić, inače inženjer elektrotehnike, koji živi i radi u Beogradu. Izložba je privukla pažnju posetilaca, pružajući im uvid u istoriju radija u Srbiji.

Na izložbi su bili izloženi tridesetak radio-aparata iz Gligorićeve lične kolekcije, datirajući iz perioda od 1924. do 1959. godine. Ovi uređaji pružili su posetiocima uvid u tehnički razvoj radio-aparata tokom ovog ključnog perioda, kada je radio postao važan deo svakodnevnog života građana.

Izložba je takođe iznosila mnoge zanimljive detalje u vezi sa počecima radiofonije u Srbiji, uključujući podatak da se Radio Beograd prvi put oglasio iz Radio-telegrafske stanice u Rakovici 1. oktobra 1924. godine. Ovaj značajan trenutak obeležava početak radio emitovanja u zemlji.

Izložbu je svečano otvorio Marko Jelić, rukovodilac PTT muzeja u Beogradu, koji je izrazio zadovoljstvo što je upravo Loznica prvi grad u Srbiji koji je najavio obeležavanje jednog veka postojanja radija u zemlji. On je naglasio važnost radija i njegovu istorijsku povezanost sa Poštom Srbije, čime je istaknuta bogata tradicija radija u zemlji.

Goran Vilić, upravnik lozničkog muzeja, podelio je da je ideja za izložbu rođena pre godinu i po dana, kada je Gligorić izneo informaciju da ima oko dve stotine starih radio-aparata u svojoj kolekciji. Na izložbi su predstavljeni prvi radio-aparati korišćeni od 1924. godine do Drugog svetskog rata, te vreme kada je Radio Beograd broj pretplatnika naglo porastao. Emitovanje emisija se odvijalo samo utorkom, četvrtkom i subotom po nalogu resornog ministarstva, a već 1929. godine program je postao svakodnevan.

Postavka je dodatno obogaćena etno-elementima, prikazujući ambijent u kojem je radio funkcionisao i kako je postao deo domaćinstava. Posetiocima su takođe prikazani gramofoni i gramofonske ploče sa tonskim zapisima domaćih melodija između dva svetska rata. Gligorić je istakao da je radio prvi elektronski medij i jedini koji ne krade vreme, te je izrazio zahvalnost svom gradu, Loznici, na podršci pri prikazivanju ove izložbe.

Izložbu „Godina pre veka – 99 godina radiofonije u Srbiji“ mogu posetiti Lozničani i drugi posetioci u narednih mesec dana. Ona pruža fascinantan uvid u razvoj radija i njegov uticaj na društvo tokom ovog ključnog perioda u istoriji elektronskih medija.

Slični članci

KOMENTARI

REKLAMAspot_img

Pratite nas

REKLAMAspot_img

NAJNOVIJE