Manifestaciju „Svet žena“ u Vukovom domu kulture otvorila je Tamara Vučić -Svetkovina koja traje

Tamara Vučić, supruga predsednika Srbije Aleksandra Vučića, rođena Lozničanka, otvorila je, u Vukovom domu kulture, 23. po redu kulturnu svetkovinu „Svet žena“, posvećenu ženskom stvaralaštvu.

Besedu je počela rečima: „Dragi moji Lozničani i Lozničanke!“ Vučićeva je, pošto se zahvalila na ljubaznom pozivu da otvori ovu manifestaciju, istakla da je ponosna zbog toga što je na dobro poznatoj sceni KUD „Karadžić“. Takođe je čestitala organizatorima i domaćinima što uspešno održavaju ovu manifestaciju u vreme kada se to teško postiže.

„Treća važna stvar je tema – ‘Svet žena’ – poručila je supruga predsednika Srbije. To nije nikakav, rekla bih, izolovani svet, odvojen, nezavisan, suprotstavljen nekom muškom svetu, kao da se radi o borbi za prevlast i za dominaciju. To je jedan komplementaran, dopunjujući deo u svetu koji poznajemo, kojim ga nadograđujemo, kako bi bogatstvo različitosti pokazalo svu svoju lepotu.“ Prva dama je podsetila na „divne reči čuvenog Mahatme Gandija“, koje glase: „Nazvati ženu slabijim polom je kleveta. To je muškarčeva nepravda prema ženi. Ako se pod snagom misli sila, onda je sigurno žena manje nasilna nego muškarac. Ako se pod snagom misli moralna snaga, onda je žena nemerljivo superiornija. Zar nema bolju viziju, zar se ne žrtvuje više, zar nije izdržljivija, zar nema veću hrabrost? Bez nje muškarac ne bi mogao biti. Ako je nenasilje zakon našeg bića, budućnost je u ženama.“

Vučićeva je rekla da su najlepša dela i najveće poštovanje o ženama napisali baš muškarci, znajući i prepoznajući tu žensku snagu i energiju i ceneći ženski doprinos svetu kakav ga poznajemo.

„Taj doprinos je, kroz istoriju, često nepriznat, bio nedovoljno priznat i nedovoljno cenjen“, istakla je Tamara Vučić. „Setimo se samo Mileve Ajnštajn. Uopšte snaga žene nije dobijala prostor da se pokaže, da pokaže svoj talenat i svoju kreativnost. Čak i kada bi uspevala da osvoji taj prostor, bila bi osuđivana, ne retko nazivana i raznim pogrdnim imenima.“

Ukazala je na Minu Karadžić, kćerku Vuka Karadžića, jednu od retko obrazovanih žena svoga doba, koja je došla iz Beča, ali je smatramo našom. Putovala je sa slavnim ocem i pomagala mu u njegovim aktivnostima kulturnog prosvetljavanja našeg roda i promocije naše kulturne baštine širom sveta. Podsetila je na prvu srpsku novinarku Mariju Magu Magazinović, koja je prva dovela moderan balet u Srbiju, početkom 20. veka.

Foto: Mladen Knežević

U svom govoru, istakla je važnost obrazovanja i podržala ideju o solidarnosti među svim ženama i muškarcima, te pozvala na promenu percepcije uloge žene u društvu. „Ja Osmi mart, kao Dan žena, gledam ne kao dan u kojem treba od muškaraca nešto da očekujemo, nego od sebe. Više solidarnosti, drage dame, ne samo među vama već i među muškarcima, među svima nama. To je nešto što nam nedostaje, a na čemu moramo da radimo ako želimo da gradimo bolji svet i bolji život za sve nas – solidarnost i zajedništvo“, poručila je Vučićeva.

Foto: Mladen Knežević

Prvu damu Srbije pozdravio je domaćin Vidoje Petrović, ističući da je reč o dragoj sugrađanki, što je publika manifestacije, čiji je organizator Centar za kulturu „Vuk Karadžić“, pozdravila dugim aplauzom.

„Ponosan sam što je Loznica, kada je reč o ulozi žena u društvenom životu, lider dobre prakse“, rekao je gradonačelnik Petrović. „Najodgovornije dužnosti u ovom gradu u državnim institucijama, kao i u gradskim, javnim preduzećima i ustanovama, obavljaju uspešno žene, koje su se pokazale i dokazale svojim znanjem, radom, posvećenošću i odgovornošću. Na čelu ovdašnjeg suda je dama, kao i na čelu tužilaštva, bolnice, predsednica lokalnog parlamenta, direktorka Apotekarske ustanove, predškolske ustanove, doma za decu bez roditeljskog staranja, ustanove za kulturu, Centra za socijalni rad, Turističke organizacije, Biblioteke, Centra za kulturu u Tršiću i jedna trećina direktora osnovnih i srednjih škola“, rekao je Petrović i poručio „Ostajte na putu uspeha, da ovu našu lokalnu zajednicu i našu zemlju činite boljim i lepšim mestom za život. Želim vam svu sreću ovog sveta“.

Foto: Mladen Knežević

Nakon zvaničnog dela, izveden je muzičko-poetski program „U čast ženi“ u izvođenju Milorada Mikija Damjanovića, uz pratnju Nataše Radovanović, sopranistkinje iz Opere Narodnog pozorišta u Beogradu, i pijaniste Pavla Joksimovića. Svim damama koje su prisustvovale manifestaciji, Gradska uprava je pri ulasku u salu priredila poklon paket i belu ružu.

Foto: Mladen Knežević

Program manifestacije se nastavlja u sredu na istom mestu, u isto vreme, kada će Vesna Stanković, glumica Jugoslovenskog dramskog pozorišta, izvesti monodramu „Milunka Savić“ posvećenu srpskoj heroini iz Velikog rata, najodlikovanijoj ženi u istoriji ratovanja, obeležavajući tako i 110 godina od početka tog ratnog sukoba. Istog dana na šetalištu će početi i trodnevni „Osmomartovski bazar“ koji priređuje Turistička organizacija grada uz učešće velikog broja izlagača, a potom će se ređati programi tokom celog meseca. Manifestaciju tradicionalno organizuju Centar za kulturu „Vuk Karadžić“ i Grad Loznica.

Slični članci

KOMENTARI

REKLAMAspot_img

Pratite nas

REKLAMAspot_img

NAJNOVIJE