Vodenica Stanojevića: Čuvar tradicije, kvaliteta i kulturnog nasleđa

U svetu brze industrijske proizvodnje, mnogi će se složiti da nema boljeg brašna od onog samlevenog ispod vodeničnog točka. Vekovna tradicija mlinova u našoj zemlji, međutim, već duže vreme bledi, dok su vodenice polako prepuštane zaboravu. Ipak, zahvaljujući upornim pojedincima koji teže da sačuvaju naše kulturno nasleđe, neke vodenice uspevaju da opstanu i nakon sto godina.

Jedna od takvih, „Vodenica Stanojevića“, uspela je da sačuva svoj prvobitni izgled i kvalitet, a nalazi se u Runjanima, nadomak najpoznatijeg sela naše zemlje, Tršića. Iako je zahtevala mnogo rada i ulaganja, vlasnica Srboljupka Stanojević je bila odlučna da obnovi i očuva ovaj dragoceni deo naše prošlosti.

„Vodenica je nekada bila mesto okupljanja, druženja i slavlja, imajući veliki društveni značaj u zajednici“, objašnjava sa setom Srboljupka.

U ponudi ove vodenice nalazi se širok asortiman, od belog i žutog kukuruznog brašna do heljde vrhunskog kvaliteta dobijene od proizvođača sa Crnoriječke visoravni. Takođe melju i speltu, vrstu pšenice bez glutena, raž i organsku pšenicu, negujući svojim proizvodima tradiciju i kvalitet.

Dok mnoge vodenice nestaju, ova priča o obnovi i očuvanju nas vraća u vreme kada su ovi mlinovi bili srce zajednice i izvor najkvalitetnijeg brašna.

Slični članci

KOMENTARI

REKLAMAspot_img

Pratite nas

REKLAMAspot_img

NAJNOVIJE