OTVORENA PRVA “ŠKOLA ARITMIJA” U BIJELJINI: SVE DA SRCE NE STANE!

Ministar zdravlja i socijalne zaštite u Vladi Republike Srpske, dr Alen Šeranić, otvorio je u Bijeljini “Školu aritmija” nakon čega je, nenajavljeno, sa direktorom bijeljinske bolnice, profesorom dr Zlatkom Maksimovićem, obišao ovu zdravstvenu ustanovu.

Prva “Škola aritmija” okupila je veliki broj eminentnih stručnjaka iz oblasti kardiologije iz Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske, JZU Bolnice “Sveti Vračevi” Bijeljina, Univerzitetske bolnice Foča i MIB Tuzla, održana je u organizaciji Udruženja kardiologa Republike Srpske i farmaceutskog partnera. Kroz jednodnevnu “Školu aritmija” tematski su obrađene nekoliko sesija i panel diskusija, a doneti su i konkretni zaključci.

Ministar Šeranić čestitao je Udruženju kardiologa Republike Srpske na kontinuiranim edukacijama koje sprovode od Trebinja, Banjaluke, Bijeljine, i na unapređenju zdravstvenog sistema Republike Srpske. – Kada govorimo o “Školi aritmija” i elektrofiziologiji srca, moram istaknuti bolnicu Bijeljina i direktora profesora Zlatka Maksimovića, koji su u punom kapacitetu prihvatili strategiju Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite. To se ogleda u tome da smo dali mogućnost svakoj bolnici na sekundarnom nivou zdravstvene zaštite da izabere jedan segment i da se u tom segmentu razvija. Elektrofiziologija stvarno napreduje ovdje u Bijeljini i predstavlja jedan regionalni zamah kada govorimo o sistemu zdravstva u Republici Srpskoj. Imaćete priliku razgovarati sa ljudima koji su došli ovdje da uče i unapređuju svoja znanja. Medicina napreduje nesmanjenom žestinom i mi moramo biti u toku svega toga. Oprema i prostor su samo jedno, a ono što je najvažnije su ljudi.

Primarijus dr Milica Lovrić, predsednik Udruženja kardiologa Republike Srpske, rekla je da je značaj aritmije nemjerljiv, “jer statistike ukazuju da su kardiovaskularne bolesti u porastu u svim civilizovanim zemljama”. – Aritmije nastaju kao posledica različitih patoloških stanja, i odgovorne su za veliki broj lečenja i, nažalost, veliki broj smrtnih ishoda. Aritmije nastaju kao posledica poremećaja u stvaranju i sprovođenju srčanog ritma. Dugi niz godina okosnicu lečenja srčanog ritma su činili lekovi, ali zahvaljujući savremenoj medicini koja je iznedrila nove transkateterske tehnike, odnosno, primenu radiofrekventne ablacije i krioenergije, možemo rešiti mnoge aritmije što je veliko zadovoljstvo kardiologa. I pored tog velikog uspeha koje nude krioablacijske tehnike, to je invazivna metoda, koja zahteva i poseban odabir pacijenata, i upravo taj izbor određuje kardiolog. Ono čime možemo se pohvaliti, bijeljinska bolnica se pridružila Centru za aritmije u Banjaluci. U Bijeljini se sada rade nefarmakološke tehnike lečenja aritmije.

Profesor dr. Zlatko Maksimović, direktor JZU “Sveti Vračevi” Bijeljina, zahvalio se organizatorima naučnog skupa i resornom ministarstvu, što je Bijeljina domaćin mnogim vrhunskim lekarima, naglasivši da to shvata kao dokaz da grad u srcu Semberije dosta napreduje u lečenju aritmija. – Blizu smo da postanemo vodeći centar u BiH u lečenju aritmija – kaže dr Maksimović. Bijeljinska bolnica je poslednjih godina dosta napredovala u lečenju aritmija. Završavamo potrebne procedure za izgradnju još jedne angiosale. Već imamo nabavljen 3D maping sistem, što je bilo neophodno da se elektrofiziologija može raditi u 100 odsto slučajeva, što imaju samo najveći vodeći centri u okruženju. V. Mitrić

Slični članci

KOMENTARI

REKLAMAspot_img

Pratite nas

REKLAMAspot_img

NAJNOVIJE