Promocija knjige „Od majke do Crkve“ Vladimira Mitrića, novinara „Večernjih novosti“: OD REPUBLIKE SRPSKE DO ŠAPCA

U Šabačkom pozorištu će 28. marta(četvrtak) u 19 časova, biti održana promocija knjige „Od majke do Crkve“ novinara „Večernjih novosti“, višegodinjeg stalnog dopisnika iz Republike Srpske, BiH, Loznice i Šapca.
O Mitrićevom delu, koje je prvo predstavljano u gradovima Republike Srpske, a potom u Lipnici, u hramu Preobraženja Gospodnjeg, govoriće književnik, filozof i agronom Nikola Deura, akademik Drago Mirković i Predrag Vujević, diplomirani teolog. Knjiga „Od majke do Crkve“ doživela je, do sada, već tri izdanja i sjajno je primljena kod čitalaca i posetilaca književni večeri, koje su, svugde gde je predstavljena bili, kako kaže novinar Božidar Milošević, „kulturni događaji za pamćenje, najvećeg mogućeg dometa“.
Sve primerke knjige autor je besplatno podelio, što je, kako kaže, njegov dar bogomolji u kojoj je kršten on i svi njegovi preci i srodnici, u Lipnici, koja je lane obeležila 150 leta postojanja, službe Bogu i rodu.Posvetio ju je, pre svega, hramu koji je podigao kum njegove pororice čije ime nosi, Vladimir Popović, svojim preminulim roditeljima,braći i sestrama, drugim srodnicima, ali i prijateljima koji više nisu među nama.
Mitrić je novinar sa dugom karijerom u novinarstvu skoro četiri decenije, iza koga su nagrade za najveću novinarsku hrabrost u Srbiji i Crnoj Gori „Milan Pantić“, nagrada novinar godine „Večernjih novosti“, nagrade „Novosti“ koja nosi ime njenog osnivača Slobodana Glumca, ali i tri gramate Srpske pravoslave crkve, od kojih je jedna za dobrotora, Ordena svetog vladike Nikolaja, Povelje „Kapetan Miša Anastasijević“, Plakete i Povelje grada Loznica, Povelje Doma zdravlja u Loznici, najviših boračkih priznanja, kao i priznanja za najveću humanost i brigu o deci, koju dodeljuje Dečja ambasada „Međaši“. Stalni je član Srpske kraljevske akademije naučnika i umetnika i njen sekretar Sekretarijata za informisanje i veze sa institucijama i ustanovama u zemlji i inostranstvu.


-Knjiga „Od majke do Crkve“ pisana je iz pera velikog znalca naše vere, čovekoljuba, humaniste i rodoljuba, vrlog poznavaoca društvenih (ne)prilika kod nas, koji je o hramu Boga živoga u Lipnici, pisao nadahnuto, sa puno činjenica i emocija, predstavljajući sve okolnosti i ličnosti vezane za tu svetinju -rekao je akademik i književnik Dragan Damjanović. -Promocije su važne, jer autor i njegovi prijatelji, saborci i saradnici na njima šire teme iz knjige, koje su, ne samo nepresušne, već i dragocene i zanimljive.Nije ni čudo što su promocije bile sjajno posećene, čak i u selima gde se okupljalo više ljudi nego na nekim važnim kulturnim događanjima u velikim gradovima, ne samo kod nas.


Dr Gordana Tešić Petrović, ugledna lekarka-internista kardiolog, inače jako nadarene i obrazovana i za lepu književnost, rekla je da je plakale, „sve vreme dok je čitala knjigu“, poručjući još: -Sigurna sam da je naslov „Od majke do Crkve“ Vladimiru sami Bog došapnuo!
-Želelo sam da promocije krenu iz Republike Srpske, gde sam proveo ogroman deo radnog veka, kako bih, i na ovaj način, ukazao na nužnost još većeg povezivanja našeg naroda sa obe obale Drine -kaže Mitrić, izražavajući zahvalnost direktorki Šabačkog pozorišta, Aleksandri Delić, sjanom menadžeru u kulturi, vrsnom novinaru i stvraoci dokumentarnih filmova, što je odlučila da promocija knjige bude u tom šabačkom i srpskom važnom, drevnom i čuvenom „hramu kulture“.

Slični članci

KOMENTARI

REKLAMAspot_img

Pratite nas

REKLAMAspot_img

NAJNOVIJE