Slovenački državljanin u pravnoj zavrzlami: Franc Kos čeka izručenje iz BiH u Sloveniju, ali stagnacija izaziva zabrinutost

Mada je u maju prošle godine slovenački sud priznao presudu Sudu BiH svom sunarodniku i državljaninu Francu Kosu, koji robija tridesetpetogodišnju kaznu u Sarajevu, i smanjio mu kaznu za dve godine, od kada čeka izručenje iz BiH u Sloveniju, sada je, praktično, ničiji, kaže njegov advokat Dušan Tomić. Kos je uhapšen u Hrvatskoj 20. aprila 2010. godine prilikom bekstva iz BiH u Celje, u Sloveniju. Sud BiH ga je prvobitno osudio na 40 godina robije, a drugostepeno veće je donelo pravosnažnu presudu koja podrazumeva kaznu umanjenu za pet godina. Osuđen je zbog ubijanja bošnjačkih civila posle pada Srebrenice.

Jedino državljanstvo koje ovaj ratnik ima je slovenačko, ali je, sada, kako kaže Tomić, „ničiji i strada kao nikada u životu bez lekarske zaštite i nege, iako je teški bolesnik sa uputom za hitnu operaciju“.

„Sve što se tiče izručenja stoji u mestu, iz neznanih razloga,“ naglašava Tomić. „Bosna i Hercegovina više ne računa Francu, koji ima slovenački pasoš, kao svog zatvorenika, a slovenačke vlasti tvrde da je, i dalje, zatvorenik BiH! Danima dobijam, kako se ispostavlja, gola obećanja od slovenačkih vlasti da će moj klijent ići u svoju državu „iduće sedmice“. Kao da se čeka da Kos umre kao ničija briga.“

Kos je, inače, bio diverzant za primer u slovenačkoj TO, u Zbornu narodne garde u Zagrebu, HVO-u u Mostaru, Armiji BiH, i u VRS-u, a pre svih njih u JNA.

V.M.

Slični članci

KOMENTARI

REKLAMAspot_img

Pratite nas

REKLAMAspot_img

NAJNOVIJE