Sokobanja – Od dr Drage Ljočić do „Ane sa Dedinja“

Promocija romana „Ana sa Dedinja“, plodnog spisatelja srpskog i predsednika Srpske kraljevske akademije, akademika dr Dragana Damjanovića, održana je u Sokobanji, u organizaciji Centra za kulturu, lokalne vlasti i ovdašnje Specijalne bolnice.

 Knjiga je sjajno primljena kod ove, videlo se po razgovoru na promociji, sa sjajnim ljubiteljima, ali i poznavaocima pisane reči.Ovo Damjanovićevo delo  “ svedok je  događaja u kojima mladi lekar, i bogata devojka, koja je postala žrtva droge, čine sve da ostanu odani osećanjima svog srca. Autor nas upoznaje sa likovima i dešavanjima s kojima se svako od nas susretao ili je bio svedok. Zadire u ljudsku psihu, pokazuje dokle mogu da idu intrige, pokvarenost, licemerstvo, želja da se bude neko i nešto uz pomoć „alata“ koji nisu primereni ljudima s dostojanstvom“.

  – Kroz likove Anjinih roditelja, maćehe, ljudi iz njihovog okruženja koji su se s dna socijalne lestvice izdigli do, na prvi pogled moćnih ljudi, autor predstavlja osobe kojima je moral nepoznata kategorija. Anja sa Dedinja prevrće društvenu utrobu u intrigama, razaranjima porodica, nesrećnim sudbinama. Iako ne šalje nikakve poruke, one se same nameću, pa je priča ovog romana bezvremenska isvevremenska, uvek aktuelna i poučne -rekao je autor Damjanović.

 Reč je romanu koji se čita „u jednom dahu“, koji budi svest, suočavajući se sa svim društvenim (ne)prilikama koje je obeležio kraj prošlog i početak ovog veka.Pisac na briljantan način, kroz priče junaka, koje su autentične, iz života velegrada u to doba, daje sliku o ljudima raznih zanimanja, o njihovim, vrlinama, manama, slabostima, pohlepi, surovosti i ide čak do zločina.

 To bi mogao da bude siže šta su o romanu su rekli akademik profesordr Neđo Danilovic, profesor dr Vesna Škodrić, profesor dr Ljiljana Marković Denić i profesor Jelena Zanfirović.

Interesovanje lekara i medicinskog osoblja za ovu promociju bilo je veliko,s obzirom da roman obrađuje temu iz zdravstva.

 Promocija je bila, pored ostalog, i povodom da se podseti na prvu srpsku lekarku dr Dragu Ljočić, prvi ženu sa fakuletom kod Srba i jednu od prvih pet u Evropi toga vremena.Vrsna doktorka, rođena Šapčanka, bila je sjajan lekar, ratnik, oficir, rodoljub, pravdoljub, pre svega boraca za rodnu ravnopravnost, zadužbinarka, humanitarka. SKANU je prva i jedina ustanovila prošle godine nagradu sa njenim imenom, koja će biti uručena,  uglednim i vrednim sokobanjskim lekarima i njihovim kolegama dragocenim saradnicima sa strane.

 -Ova dodela će biti u okviru naše tradicionalne manifestacije „Vidovdanska loza“, 22 juna, čiji će domaćin, kako smo se dogovorili sa dr Miodragom Nikolićem, predsednikom opštine Soko Banja, biti baš ovo čuveno mesto, koje dragoceno decenijama i vekovima, lečilište i turisička adresa za koje nema ko nije čuo -rekao nam je akademik Dragan Damjanović, predsednik SKANU.

V.Mitrić

Slični članci

KOMENTARI

REKLAMAspot_img

Pratite nas

REKLAMAspot_img

NAJNOVIJE