UMETNIK I DOBROTVOR DRAGO MIRKOVIĆ IZABRAN ZA REDOVNOG AKADEMIKA SKANU

Dragoljub Drago Mirković, poznat kao profesor likovne umetnosti, likovni umetnik, preduzetnik i akademik Srpske kraljevske akademije naučnika i umetnika (SKANU), rodio se u Macavarima, Banjani, Stara Hercegovina. Ovog Vidovdana, Mirković je postao redovni član SKANU-a na preporuku Naučnog veća, što predstavlja značajan trenutak za srpsku kulturu i nauku.

Mirković je posljednjih godina dao nemerljiv doprinos radu SKANU-a, pridonošći njenom ugledu i afirmaciji kako u Srbiji, tako i u Republici Srpskoj i Crnoj Gori. Kao počasni član SKANU-a, Mirković je takođe dobio Plaketu grada Loznica, što je veliko priznanje dodeljeno tradicionalno povodom Dana grada.

Ovaj istaknuti umetnik i naučnik takođe je dobitnik najviših priznanja Srpske pravoslavne crkve, Boračke organizacije Republike Srpske, Grada Bijeljine i mnogih humanitarnih organizacija. On je takođe istaknuti član Odeljenja za likovnu umetnost u SKANU-u.

Mirković je ostavio dubok trag u svom rodnom kraju i širom Srbije. On je autor i realizator veličanstvenog spomenika Ruskinji Dariji Aleksandrovnoj na Gučevu. Darija je iz Petrograda i poginula je na Gučevu tokom Prvog svetskog rata, pomažući srpskim junacima. Spomenik je darovan narodu Loznice, Jadra i cele Srbije.

Osim toga, Mirković je osmislio i darovao spomen-znamenje u Loznici, posvećeno akademiku profesoru dr Jovanu Cvijiću, izuzetnom srpskom naučniku. Takođe je uradio i darovao spomen obeležje za vladike Valerijana Stefanovića, koji je tokom Drugog svetskog rata pomagao izbeglice u Beogradu i Srbiji, a kasnije postao prvi episkop Eparhije Šumadijske.

Mirković je dao značajan doprinos obeležavanju stradanja oko 400 meštana u selu Cikote kod Loznice. Osim toga, kao pisac, Mirković je doprineo obnovi sećanja na znamenitog Srbina, Miloša Milojevića. Takođe je bio ključna figura u očuvanju nasleđa Manastira Tronoša i kanonizaciji Stefana Jovanovića, koji je bio učitelj Vuka Stefanovića Karadžića.

Mirkovićeva posvećenost kulturi, umetnosti i humanitarnom radu je inspiracija za sve nas. Njegova dela i doprinosi čuvanju srpskog kulturnog i duhovnog nasleđa su neprocenjivi.

Slični članci

KOMENTARI

REKLAMAspot_img

Pratite nas

REKLAMAspot_img

NAJNOVIJE