Uspeh i kulinarska umetnost: Republičko takmičenje ugostiteljskih škola u Loznici

Srednja ekonomska škola u Loznici bila je domaćin i organizator trodnevnog Republičkog takmičenja ugostiteljskih škola. U četvrtak je na otvaranju te učeničke svetkovine znanja i umeća direktor Srednje ekonomske škole u Loznici, profesor Milan Nedeljković, direktor te ustanove naglasio da ovo veliko priznanje i čast, i školi, i Vukovom zavičaju i gradu Loznica, čije rukovodstvo, kao retko gde, ulaže u unapređenje obrazovanja i vaspitanja u svakom pogledu. Na takmičenju su učestvovalo 32 škole i 86 učenika iz cele Srbije.

Učenici su polagali teorijski test znanja, a praktičan test je organizovan uz veliku podršku i pomoć partnera i prijatelja škole u Kur-salonu u Banji Koviljači, Sportskom centru u Loznici i Naučno-obrazovnom-kulturnom centru u Tršiću.

Takmičenje su otvorili pomoćnik gradonačelnika Milan Jugović, direktor Srednje ekonomske škole Milan Nedeljković i predsednik Zajednice srednjih ekonomskih škola, Novica Novaković, direktor Ekonomske škole iz Sremske Mitrovice, koji su takmičarima poželeli što bolji plasman i uspeh. Otvaranju su prisustvovali i predstavnici Ministarstva prosvete i tehnološkog razvoja, Đoko Petrović i prosvetni inspektor Gordana Stojanović.

Članove centralne komisije činili su Đoko Petrović, predstavnik Ministarstva prosvete, Đorđe Stojanović, predstavnik Visoke hotelijerske škole (ujedno i sastavljač testova), Zorak Okulić (mentor) i Milan Nedeljković. Veliku podršku takmičenju dao je, uz sponzore, i grad Loznica.

Učenici su se takmičili u pet disciplina, uključujući usluživanje gostiju na poslovnom ručku, gde je najbolja bila Anđela Atanasovski iz Ugostiteljsko-turističke škole iz Beograda, a slede Sanja Jojkić iz Srednje škole „Svetozar Miletić“ iz Novog Sada i Milan Batak iz Srednje turističke škole sa Novog Beograda. U izradi barskih mešavina prva je bila Anđela Karadžić iz Srednje škole „Svetozar Miletić“ iz Novog Sada, drugo mesto je osvojio Nenad Ristić iz Srednje ekonomske škole Loznica, a treće Nemanja Vranješević iz Srednje turističke škole Novi Beograd. U pripremanju jela po zadatom meniju, najuspešnija je bila Jovana Jovičić iz Srednje Ekonomike škole Loznica, a slede je Marko Barbulović iz Srednje škole iz Kladova i Andrea Fara iz Ugostiteljsko-turističke škole iz Beograda. Pripremanje „a la carte“ jela od ponuđenih namirnica, oblast je u kojoj je dominirala Anđela Veljković iz Ugostiteljsko-turističke škole Niš, koju prate Anastasija Riđošić iz Ekonomske škole „9. Maj“ Sremska Mitrovica i Viktor Deak iz Srednje ekonomske škole „Bosa Milićević“ iz Subotice. U pripremanju restoranskih poslastica ubedljivo najuspešnija je bila Jasna Isaković iz Srednje ekonomske škole Loznica, pa Marija Jovanović iz Ugostiteljsko-turističke škole Beograd i Natalija Đurić iz Ekonomske škole „Stana Milanović“ iz Šapca.

Takmičari koji su osvojili prva tri mesta u svih pet disciplina dobili su pehare, diplome i poklon kese sponzora takmičenja, a ostali učesnici zahvalnice.

Slični članci

KOMENTARI

REKLAMAspot_img

Pratite nas

REKLAMAspot_img

NAJNOVIJE