Veliki skup medicinskih sestara Balkana u Loznici – pevali „Od Vardara, pa do Triglava“

Udruženje zdravstvenih radnika Loznice, čija je predsednica Radenka Ćirković, višegodišnja glava sestra lozničke bolnice, sada glavna sestra Internog odeljenja te ustanove, bilo je domaćin za 100 koleginica iz svih zemalja nastalih raspadom SFRJ. Ovaj skup organizuje Balkanska asocijacija medicinskih sestara, čiji je važan deo lozničko udruženje, koje je okupilo više od 100 medicinskih sestara i više od 30 predavača iz različitih oblasti u medicini. Osim teorijskih predavanja, koleginice i profesori iz Makedonije predstavili su na video bimu snimke ginekološke operacije, porođaja u kadi.

Svako predavanje i izlaganje bilo je ocenjeno „desetkom“, kaže Radenka Ćirković. Tako su, recimo, kolege iz Udruženja tehničara hitne medicinske pomoći iz Sarajeva, zajedno s koleginicama iz Hitne službe u Loznici, izveli vežbu pružanja kardio-pulmonarne reanimacije. Položaj medicinskih sestara u ustanovama, njihov značaj, uslovi u kojima rade, njihovo obrazovanje i usavršavanje, bile su samo neke od tema ovog skupa koji je prošao u divnoj i nezaboravnoj atmosferi. Na večeri, pred rastanak, svi smo pevali pesmu „Od Vardara pa do Triglava“, a naši gosti su se obradovali kad su čuli da je njen autor Lozničanin Milutin Popović Zahar.

Sestre Balkana, učesnice tog velikog skupa, zajednički su, u znak sećanja na rad i druženje, posadile drvo u Loznici, uz podršku gradske vlasti. Za pamćenje je ostalo predavanje raskošnog zagrebačkog novinara, sociologa, pravnika, teologa i filozofa Vlade Čuture, velikog poznavaoca zdravstva, koji je govorio o značaju komunikacije između zdravstvenog osoblja i pacijenata.“

Slični članci

KOMENTARI

REKLAMAspot_img

Pratite nas

REKLAMAspot_img

NAJNOVIJE